Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Poistní podvodníci sú čoraz sofistikovanejší

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Umelé predlžovanie obdobia prerušenia prevádzky je častý spôsob, ktorým sa niektorí podnikatelia snažia neoprávnene navýšiť či získať poistné plnenie.

Bratislava 5. marca (TASR) - Poisťovacie podvody za 6,3 milióna eur odhalila vlani Allianz-Slovenská poisťovňa. Až tretinu predstavovali podvody podnikateľov. Práve tieto, hoci nie najpočetnejšie, spôsobujú najväčšie škody.

Naťahovanie času prerušenia prevádzky, snaha získať poistné plnenie za staré opotrebované stroje, snaha uplatniť si opravy za pokazené stroje z iných príčin, ako reálne vznikli, to sú najčastejšie udalosti, za ktoré chcú podnikatelia neoprávnene získať poistné plnenie, uviedli v utorok v Bratislave na stretnutí s médiami pracovníci poisťovne.

"V roku 2018 sme odhalili podvody dohromady za viac ako 6,3 milióna eur, čo je až 47-percentný nárast oproti predchádzajúcemu roku. Viac ako tretina uchránenej hodnoty - v sume 3,6 milióna eur - bola pritom v oblasti priemyslu a podnikateľov. Rok predtým bola výška odhalených podvodov pri podnikateľoch 1,5 milióna eur. Ide teda o výrazný nárast," uviedla vedúca oddelenia kontroly a špeciálnych činností poisťovne Jaroslava Zemanová.

Umelé predlžovanie obdobia prerušenia prevádzky je častý spôsob, ktorým sa niektorí podnikatelia snažia neoprávnene navýšiť či získať poistné plnenie.

Prerušenie výroby je hrozbou, ktorej sa podnikatelia na Slovensku aj vo svete obávajú najviac. Potvrdil to aj tohtoročný 8. prieskum Allianz Risk Barometer 2019, v ktorom sa už po siedmy raz po sebe riziko prerušenia výroby a prevádzky stalo najväčším rizikom podnikania v celosvetovom meradle.

Ďalšou oblasťou, v ktorej sa objavujú pokusy o spáchanie poisťovacieho podvodu, je poistenie profesijnej zodpovednosti, teda škody spôsobené zamestnávateľovi. Najčastejšie sa objavujú pri vodičoch kamiónov.

Vlani stúpla aj výška odhalených podvodov v oblasti privátneho poistenia, teda poistenia domov, bytov a ďalších nehnuteľností, a to na 690.000 eur. Niektorí klienti sa snažili získať poistné plnenie na opravu nehnuteľnosti po poškodení, ktoré nevzniklo primárne počasím, ale zanedbaným technickým stavom objektu. Prípadne vzniknutú škodu z poskytnutého plnenia neopravili a nahlásili novú škodu, ktorá však nevznikla.

Vďaka rozsiahlejšej kontrole a zavedeným produktovým zmenám, naopak, poklesol počet fingovaných úrazov aj podvodov za chirurgické zákroky. V oblasti životného poistenia však stúpol počet podvodov pri trvalých následkoch úrazu, najmä pri pokusoch o neoprávnené navýšenie plnenia, čo sa často deje v spolupráci s lekármi.

V havarijnom poistení v minulom roku poklesla výška odhalených podvodov na sumu 727.000 eur, najmä vďaka obhliadkam vozidiel starších ako 1 rok pri vstupe do poistenia.

"V minulom roku sme zaznamenali aj historicky najnižší počet odcudzených vozidiel, keď prvýkrát počet krádeží klesol pod 100 áut, konkrétne na 93 kusov," priblížila Zemanová. Pokles krádeží vozidiel je aktuálnym trendom v rámci celého trhu, keď podľa policajných štatistík bolo v roku 2018 odcudzených celkovo len 1339 vozidiel. V roku 1993 to bolo až 9698 krádeží.