Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Poisťovne by mali zverejniť základné parametre pri výpočtoch dôchodkov

Ilustračná fotografia Foto: TASR - Henrich Mišovič

Nízke dôchodky z 2. piliera sú v súčasnosti terčom kritiky vlády Roberta Fica, ale aj opozičných politikov.

Bratislava 19. januára (TASR) - Poisťovne, ktoré sa zapojili do vyplácania dôchodkov z 2. piliera, by mali zverejniť aspoň základné parametre, ktoré použili pri svojich výpočtoch doživotných dôchodkov. Presvedčený je o tom Inštitút finančnej politiky (IFP) pri Ministerstve financií (MF) SR.

Nízke dôchodky z 2. piliera sú totiž v súčasnosti terčom kritiky vlády Roberta Fica, ale aj opozičných politikov. Minister práce preto zvolal dve pracovné stretnutia, ktoré mali dať odpoveď na tento problém. O výške dôchodkov s ministerstvom práce diskutovali aj IFP a zástupcovia Národnej banky Slovenska (NBS).

"Ukázalo sa, že hoci sa naše modely a metodiky výpočtu odlišujú, dávajú pri použití rovnakých vstupných predpokladov podobné výsledky. Rozdiely pri náhľade na férovú výšku anuít môžu preto vznikať z rozdielnych predpokladov, o ktorých je možné viesť rozumnú diskusiu," myslí si riaditeľ inštitútu Martin Filko.

IFP pri svojich prepočtoch dôchodkov z 2. piliera prišiel na to, že ponuky poisťovní sa výrazne líšia. "Keďže rozdiely v ponúkaných anuitách sú výrazné, pre dosiahnutie čo najvyššieho dôchodku je pre sporiteľov kľúčové zvoliť si v centrálnom informačnom ponukovom systéme najvýhodnejšiu ponuku," uviedol IFP s tým, že diskusii o férových výškach doživotných dôchodkov by pomohlo, keby poisťovne zverejnili aspoň základné parametre, ktoré pri svojich výpočtoch použili, teda predpokladanú dobu dožitia a očakávaný výnos aktív.

"Transparentnosť v týchto parametroch voči odbornej verejnosti, médiám a dôchodcom by tiež v konkurenčnom prostredí pravdepodobne viedla k spravodlivejším doživotným dôchodkom," dodal Filko.