Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Poisťovne spúšťajú kampaň proti dani z poistenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Ministerstvo financií (MF) SR oponuje, že poisťovne iba šíria paniku a na zvýšenie cien nevidí dôvod.

Bratislava 17. mája (TASR) - Slovenská asociácia poisťovní (SLASPO) spúšťa kampaň proti 8-% dani z neživotného poistenia, ktorej návrh parlament v stredu (16.5.) posunul do druhého čítania. Podľa poisťovní ide o novú daň, ktorú sa chystá vláda uvaliť na zodpovedných ľudí a poistky kvôli nej budú drahšie. Ministerstvo financií (MF) SR oponuje, že poisťovne iba šíria paniku a na zvýšenie cien nevidí dôvod.

"Považujeme za dôležité informovať ľudí, čo tento zámer vlády pre nich bude znamenať, vyzvať ich na prejavenie nesúhlasu a súčasne apelovať na poslancov, aby zabránili uvaleniu ďalšej dane na občanov tohto štátu," vysvetľuje zámer kampane generálna riaditeľka SLASPO Jozefína Žáková. Kampaň bude prebiehať na internetovej stránke www.rukyprec.sk, samostatnom Youtube kanáli a vo viacerých televíziách.

Podľa poisťovní nový zákon prináša problematickú retroaktivitu, zvýši poistné a môže mať negatívny dopad na štát, poisťovne aj poistených. "Ak daň zaplatia poisťovne, bude to mať výrazný dopad na hospodársky výsledok poisťovní a tým aj na rozvoj služieb pre klientov a zamestnanosť v sektore. Ak daň zaplatia poistení, zdražie poistné a ľudia sa budú menej poisťovať, čím sa môžu zvýšiť náklady štátu v prípade prírodných pohrôm, akými sú napríklad záplavy, či požiare," vysvetľuje SLASPO.

Daň je podľa poisťovní dvojnásobne vyššia ako ich marža z neživotného poistenia. "Keďže poisťovne sú viazané prísnymi pravidlami solventnosti podľa smernice EÚ Solventnosť II, nemajú inú možnosť, ako skôr či neskôr zvýšiť ceny," tvrdí Žáková s tým, že štát týmto krokom ohrozuje stabilitu a perspektívu rozvoja poistného sektora.

Poisťovne podľa MF prišli s kampaňou, ktorú možno označiť za šírenie poplašnej správy, keď avizujú zvyšovanie cien pri neživotnom poistení. "Ministerstvo financií však na takéto vyhrážky a najmä na zvýšenie cien nevidí dôvod. Poisťovne by sa mali zamyslieť nad tým, či chcú prísť o svojich klientov, alebo radšej nájdu spôsoby, ako sa s novými pravidlami vysporiadať," konštatuje rezort v reakcii.

Zavedenie poistnej dane si podľa MF vyžiadali samotné poisťovne, ktoré chceli dnes platný odvod nahradiť práve daňou z poistenia. Rezort im podľa vlastných slov viackrát vyšiel v ústrety. Zavádza daň z poistenia, ktorá v plnej miere nahradí dnes platný poistný odvod, daň sa nebude vzťahovať na životné poistenie, ako sa pôvodne plánovalo a zároveň sa zjednotila sadzba dane, ktorá mala byť pôvodne rôzna.

"Poisťovniam ide o vlastný biznis, nie sú ľudomilovia. Sú to zväčša nadnárodné spoločnosti, ktoré fungujú na trhu finančných služieb tak, ako je to v civilizovaných krajinách obvyklé a podľa miery regulácie viac alebo menej holia svojich klientov a správajú sa k nim tak, ako im to klienti dovolia," konštatoval minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Od poisťovní podľa neho nie je fér, že sa klientom vyhrážajú zvyšovaním cien, ktoré v mnohých prípadoch pri poistných produktoch zvýšili už začiatkom tohto roka. "Dnes celý spor s poisťovňami, prečo tak štekajú, prečo tak hryzú je ten, že my nechceme dovoliť, aby to automaticky platil klient. Daň z poistenia je primárne namierená na zdaňovanie poisťovní, takže majú ju platiť poisťovne," doplnil Kažimír.

Klienti majú podľa MF možnosť rozhodnúť sa a prepoistiť sa do poisťovní, ktoré využijú daň z poistenia na konkurenčný boj, absorbujú ju a nepremietnu ju automaticky do ceny poistiek. "MF SR preto žiada poisťovne, aby nerobili zo svojich klientov rukojemníkov a nevyhrážali sa im zvyšovaním cien. Nemajú na to dôvod," dodáva v reakcii rezort financií.