Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Poisťovne vidia riziká v nízkých úrokových sadzbách aj v regulácii

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Poisťovacie spoločnosti vidia taktiež riziko v súvislosti so zavádzaním nových technológií a ich vplyvom na bezpečnosť, dodávanie produktov a správu dát.

Bratislava 15. júla (TASR) - Riziko kybernetických útokov, nízke úrokové sadzby a priveľká regulácia. Toto sú najväčšie riziká, ktorých sa v súčasnosti najviac obávajú poisťovne. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Insurance Banana Skins 2015, ktorý zrealizovala organizácia CSFI v spolupráci so spoločnosťou PwC medzi vyše 800 poisťovňami v 54 krajinách. Cieľom bolo zistiť, aké riziká ohrozujú poistný sektor v najbližších dvoch až troch rokoch.

Na čelo rebríčka najväčších rizík sa už po tretíkrát dostalo riziko prílišnej regulácie. Správa uvádza, že nové pravidlá, ktorými sa má riadiť platobná schopnosť a správanie sa trhu, by mohli poistnému sektoru privodiť nadmerné náklady a spôsobiť mu problémy s ich dodržiavaním. Mohli by taktiež odvádzať pozornosť manažmentu poisťovní od ich úlohy viesť zdravé firmy v časoch, keď sektor stojí pred radikálnymi štrukturálnymi zmenami. "Pred poisťovníctvom stoja enormné výzvy vyplývajúce z nárastu regulačných opatrení, náročného prevádzkového prostredia a rysujúcej sa hrozby štrukturálnych zmien. Toto všetko sa odráža v negatívnych náladách ukrývajúcich sa za týmto prieskumom," skonštatoval vedúci prieskumu z organizácie CSFI David Lascelles.

Najväčšie obavy pritom vyvoláva smernica Európskej únie Solvency II, ktorá sa má zaviesť budúci rok, no mnoho ďalších krajín už zavádza podobné opatrenia, ktoré pritom často vychádzajú práve zo Solvency II. Hoci poisťovne uznali prospešný vplyv prísnejšej regulácie, ich odpovede taktiež ukázali, že reguláciu považujú za nadmernú a neúnosnú. Riaditelia poisťovní tak vo svojich odpovediach uviedli, že hoci je zdravé regulačné prostredie najdôležitejšie, stále platí, že priveľká regulácia môže zdravým a fungujúcim poisťovniam zväzovať ruky pri podnikateľskej činnosti.

Poisťovne však majú obavy aj z vývoja makroekonomického prostredia, pri ktorom boli respondenti obozretní najmä pokiaľ ide o  vyhliadky rastu, ako aj riziko úrokových sadzieb, ktorých nízka úroveň tlačila investičné výnosy nadol, takže sporiace produkty bolo ťažšie manažovať a predávať.

Poisťovacie spoločnosti vidia taktiež riziko v súvislosti so zavádzaním nových technológií a ich vplyvom na bezpečnosť, dodávanie produktov a správu dát. Riziko kybernetických útokov sa objavilo v rebríčku po prvý raz od spustenia tohto prieskumu v roku 2007 a zaradilo sa v celosvetovom meradle vysoko na 4. priečku. V sektore neživotného poistenia skončilo dokonca na 1. priečke. Znamená to, že rastú obavy spoločností z kybernetickej trestnej činnosti a ohrozenia bezpečnosti dát. "Digitalizácia sektora taktiež ohrozuje tradičné obchodné modely v oblasti distribúcie produktov, nových hráčov na trhu a používateľské rozhranie. Mnoho respondentov očakáva, že v najbližších rokoch dôjde v sektore k významným štrukturálnym zmenám," uvádza sa v prieskume.

Prieskum poukázal aj na zlepšenia v poistnom sektore. Znížili sa riziká v oblastiach spojených s kvalitou manažmentu či správou a riadením podniku v poisťovacích spoločnostiach, ktoré boli v minulosti zaradené medzi najväčšie riziká, ktorým musel sektor poisťovníctva čeliť. Ustupuje aj riziko spojené so zhoršením reputácie. "Dlhodobé vyhliadky sú pre poisťovateľov pozitívne, pretože ľudia na celom svete žijú dlhšie a musia chrániť viac svojho bohatstva. Musia sa však vyrovnávať s rušivým vplyvom nových technológií, meniacimi sa očakávaniami klientov, exaktnejšími regulačnými predpismi a trvalou ekonomickou neistotou," dodal globálny líder v spoločnosti PwC Stephen O’Hearn.