Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Pokles aktivity v nemeckom súkromnom sektore sa v septembri prehĺbil

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Údaje o vývoji súkromného sektora tak signalizujú ďalší problém pre ekonomiku Nemecka.

Berlín 23. septembra (TASR) - Pokles aktivity v nemeckom súkromnom sektore sa tento mesiac opäť prehĺbil, pričom vykázal najhoršie údaje za viac než dva roky. Vývoj v súkromnom sektore nepriaznivo ovplyvnili sektor služieb aj výrobný sektor. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu tradingeconomics.

Predbežný kompozitný index nákupných manažérov S&P Global, ktorý zahrnuje aktivitu vo výrobnom sektore aj v sektore služieb, klesol v septembri na 45,9 bodu zo 46,9 bodu v auguste. To predstavuje prehĺbenie poklesu aktivity, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov, pričom index sa dostal na najnižšiu úroveň od mája 2020 a nižšie aj v porovnaní s odhadmi analytikov. Tí počítali s poklesom na 46 bodov.

Vývoj v celom súkromnom sektore ovplyvnil najmä sektor služieb. Ten zaznamenal výrazné zrýchlenie poklesu aktivity na 28-mesačné minimum 45,4 bodu. V auguste dosiahol 47,7 bodu. Aj v tomto prípade výsledky zaostali za očakávaniami ekonómov, ktorí počítali iba s miernym poklesom indexu na 47,2 bodu.

Zrýchlenie poklesu zaznamenal aj výrobný sektor. Príslušný index dosiahol v septembri 48,3 bodu, zatiaľ čo v auguste predstavoval 49,1 bodu. V tomto prípade výsledky potvrdili očakávania, keď analytici počítali s poklesom indexu pre výrobný sektor na 48,3 bodu.

Údaje o vývoji súkromného sektora tak signalizujú ďalší problém pre ekonomiku Nemecka. Ako povedal Phil Smith z S&P Global Market Intelligence, nemecká ekonomika smeruje v 3. kvartáli k poklesu a vzhľadom na údaje súkromného sektora za september, ako aj ukazovatele signalizujúce vývoj v nasledujúcom období, ani vyhliadky na 4. kvartál nevyzerajú dobre.