Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Pokles českej ekonomiky bol v 3. kvartáli miernejší, než sa odhadovalo

Na archívnej snímke budova Úradu vlády ČR v Prahe. Foto: TASR - Michal Svítok

Vývoj českej ekonomiky v 3. kvartáli ovplyvnili najmä nižšie výdavky domácností, ako aj výdavky vlády.

Praha 2. decembra (TASR) - Česká ekonomika zaznamenala v 3. kvartáli pokles, potvrdil v piatok Český štatistický úrad (ČSÚ), tempo poklesu však bolo miernejšie, než hovorili predbežné odhady spred mesiaca. TASR o tom informuje na základe správy servera RTTNews.

Hrubý domáci produkt (HDP) Česka klesol v 3. štvrťroku medzikvartálne o 0,2 %, čo predstavuje prvý medzikvartálny pokles od 2. štvrťroka 2021. Výsledok je však lepší, než uvádzal ČSÚ v predbežnom odhade zo začiatku novembra, keď pokles ekonomiky stanovil na 0,4 %. V 2. štvrťroku zaznamenala ekonomika rast o 0,4 %.

Vývoj českej ekonomiky v 3. kvartáli ovplyvnili najmä nižšie výdavky domácností, ako aj výdavky vlády. Klesla aj tvorba hrubého fixného kapitálu. Na druhej strane, ekonomiku podporil zahraničný obchod, keď vývoz vzrástol o 4,7 %, zatiaľ čo dovoz sa zvýšil iba o 2,7 %.

Medziročne vzrástol HDP Česka o 1,7 %. Aj v tomto prípade sú spresnené údaje lepšie, keďže predbežný odhad poukazoval na rast ekonomiky o 1,6 %. V 2. kvartáli ekonomika vzrástla o 3,6 %.