Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Pokles cien ropy nútil firmy odložiť ťažobné projekty za 200 mld. USD

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa Wood Mackenzie v prípade viac než polovice odložených projektov ide o také, kde sa rezervy ropy nachádzajú hlboko pod morským dnom.

Moskva/Londýn 27. júla (TASR) - Celosvetový pokles cien ropy, ktorý sa začal v lete minulého roka, viedol k odloženiu takmer 50 nových veľkých projektov v oblasti ťažby ropy a plynu. Informoval o tom britský denník The Financial Times, ktorý sa odvolal na výsledky prieskumu poradenskej spoločnosti Wood Mackenzie.

Podľa denníka ropné a plynárenské podniky v dôsledku postupného poklesu cien ropy vo svete odložili na neskôr 46 veľkých projektov v celkovej hodnote asi 200 miliárd USD (180,86 miliardy eur). Medzi firmami, ktoré tak urobili, sú britská BP, nórsky koncern Statoil, americký Chevron, britsko-holandská spoločnosť Royal Dutch Shell či austrálska firma Woodside Petroleum.

Podľa Wood Mackenzie v prípade viac než polovice odložených projektov ide o také, kde sa rezervy ropy nachádzajú hlboko pod morským dnom. Náklady na ťažbu suroviny z týchto ložísk sú omnoho vyššie než z konvenčných ložísk a pri poklese cien komodity sa to firmám momentálne neopláca. Okrem iných ide o projekty v Mexickom zálive či pri západnom pobreží Afriky.

Z regiónov však prepad cien ropy a následný odklad projektov v oblasti ťažby ropy a plynu najviac postihol Kanadu. Na jej území boli pozastavené projekty počítajúce s prieskumom ložísk s rezervami približne 5,6 miliardy barelov ropy (1 barel = 159 litrov). Takmer vo všetkých prípadoch ide o takzvané ropné piesky.

V 2. polroku 2014 klesla cena ropy Brent zhruba zo 100 USD takmer na 45 USD za barel. Situáciu výrazne zhoršilo rozhodnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) neznížiť ťažobné kvóty. V tomto roku sa cena Brentu dostala najvyššie začiatkom mája, keď dosiahla necelých 69,6 USD/barel, v júli však opäť klesla pod 55 USD a dnes zaznamenala ďalší pokles pod 54 USD/barel.