Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Pokles cien ropy pravdepodobne spomalí rast ekonomiky Saudskej Arábie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Spomaľovanie bude pokračovať aj v budúcom roku, keď by ekonomika mala vzrásť len o 2,4 %.

Washington/Rijád 18. augusta (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) očakáva spomalenie tempa rastu ekonomiky Saudskej Arábie, ktorá napriek vysokej ťažbe ropy stráca v dôsledku dlhodobo nízkych cien komodity. Informoval o tom portál RTTNews.

Rast ekonomiky Saudskej Arábie by sa podľa odhadu MMF mal tento rok spomaliť na 2,8 %. Spomaľovanie bude pokračovať aj v budúcom roku, keď by ekonomika mala vzrásť len o 2,4 %. V strednodobom výhľade by saudskoarabské hospodárstvo malo rásť približne o 3 % ročne.

Fond uviedol, že pokles cien ropy zasiahol do príjmov z exportu tejto komodity, ktorá patrí k hlavným vývozným artiklom krajiny. Bežný účet platobnej bilancie by mal skĺznuť do deficitu, v rokoch 2016 až 2020 by však mal opäť vykazovať prebytok.

"Prudký pokles príjmov z ropy a pokračujúci rast štátnych výdavkov povedie k vysokému rozpočtovému deficitu ako v tomto roku, tak v strednodobom horizonte," uviedol MMF. Bankový systém je však stále dostatočne silný a pokles cien ropy a oslabenie rastu ekonomiky by ním otriasť nemal.

Napriek tomu Saudská Arábia bude podľa inštitúcie musieť pristúpiť k opatreniam na zlepšenie stavu verejných financií. V tejto súvislosti MMF vláde odporučil zavedenie dane z pridanej hodnoty a dane z pozemkov.