Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vzrástli prvýkrát za posledné štyri dni

Foto: TASR/AP

Podľa ekonómov bol hlavným faktorom, ktorý posilnil ceny ropy, kurz dolára.

New York 27. januára (TASR) - Ceny ropy vzrástli prvýkrát za posledné štyri dni, keď ich podporil pokles kurzu dolára. Čiastočne na trhy zapôsobilo aj varovanie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), že bez investícií do nových ložísk pôjdu ceny komodity výrazne nahor. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Podľa ekonómov bol však hlavným faktorom, ktorý posilnil ceny ropy, kurz dolára. "Zdá sa, že dolár je definitívne faktor, ktorý trhy do určitej miery podporil," povedal Phil Flynn, analytik zo spoločnosti Price Futures Group v Chicagu. Kurz dolára oslabil najmä po správach o poklese objednávok na tovary dlhodobej spotreby v USA v decembri.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v marci vzrástla napoludnie v New Yorku o 90 centov na 46,05 USD (40,73 eura) za barel (159 litrov). Na záver pondelkového obchodovania (26.1.) zaznamenala cena kontraktu pokles o 44 centov a obchodovanie uzatvorila na úrovni 45,15 USD/barel. Bola to najnižšia hodnota uzávierky od marca 2009.

V približne rovnakej miere ako v prípade WTI sa zvýšila aj cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne. Cena Brentu vzrástla o 89 centov na 49,05 USD za barel.