Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Pokles nemeckej vnútrozemskej lodnej dopravy v roku 2023 pokračoval

Na snímke nákladná lodná doprava na Dunaji. Bratislava, 4. októbra 2018. Foto: TASR – Štefan Puškáš

V roku 2023 sa napríklad preprava uhlia znížila o viac ako štvrtinu, keďže klesol podiel energie vyrobenej z tohto zdroja.

Wiesbaden 25. marca (TASR) - Pokles nemeckej vnútrozemskej lodnej dopravy v minulom roku pokračoval. Lode prepravili 172 miliónov ton tovaru, čo bolo najmenej od zjednotenia krajiny, oznámil v pondelok nemecký štatistický úrad (Destatis). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

V roku 2022 bol objem prepravy o zhruba desať miliónov ton vyšší. V porovnaní s rokom znovuzjednotenia 1990 sa objem prepravy na nemeckých riekach a kanáloch znížil o takmer 26 %, hoci ekonomika v tom období výrazne napredovala. V porovnaní s rokom 2019, posledným pred nástupom pandémie nového koronavírusu, pokles predstavoval 16,3 %.

V roku 2023 sa napríklad preprava uhlia znížila o viac ako štvrtinu, keďže klesol podiel energie vyrobenej z tohto zdroja. Kvapalné ropné produkty boli jedinou dôležitou skupinou výrobkov, ktorých preprava sa vlani zvýšila, a to o 3,1 % na 27,9 milióna ton.