Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Pokračovanie sankcií voči Rusku vyvoláva obavy nemeckých podnikov

Ilustračné foto Foto: TASR

V súčasnosti pôsobí na ruskom trhu asi 6000 nemeckých podnikov. Podľa AHK plánujú nemecké firmy v Rusku investovať tento rok približne 900 miliónov eur.

Moskva/Berlín 2. augusta (TASR) - Sankcie uvalené Západom na Rusko za jeho anexiu polostrova Krym a podporu separatistov na východe Ukrajiny môžu spôsobiť, že nemecké podniky nahradí v obchode s Ruskom čínska konkurencia. Povedal to pre agentúru DPA šéf združenia nemeckých obchodných komôr AHK Michael Harms.

"Ak sankcie zostanú v platnosti ďalšie dva či tri roky, budeme mať problém," povedal Harms pre DPA v Moskve. Zatiaľ dôvod na paniku nebol, dodal s tým, že Čína ešte Nemecko z jeho pozície nevytlačila. No situácia sa môže zmeniť. "Fakt, že sa Rusko obracia na Peking, je iba prirodzený proces," dodal.

Čína je jedným z kľúčových obchodných partnerov Ruska už niekoľko rokov. Sankcie jej pozíciu môžu iba vylepšiť. Už pred zavedením sankcií zo strany Západu plánovala užšiu spoluprácu s Ruskom v energetickom sektore a sankcie, ktoré USA a Európska únia (EÚ) uvalili aj na ruské firmy v tejto oblasti, môžu spoluprácu ešte posilniť.

"Obávame sa najmä neférovej konkurencie, ktorá vyplýva z politických tlakov," povedal Harms. Ako dodal, od niektorých firiem sa dopočul, že Moskva tlačí ruské podniky do hľadania alternatívnych dodávateľov v Ázii. "Ak bude takýto vývoj pokračovať, situácia pre nemecké firmy v Rusku sa výrazne zhorší," varoval Harms.

V súčasnosti pôsobí na ruskom trhu asi 6000 nemeckých podnikov. Podľa AHK plánujú nemecké firmy v Rusku investovať tento rok približne 900 miliónov eur.