Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Pokrok Nemecka na ceste k energetickej transformácii je nedostatočný

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ďalším problémom sú vysoké ceny elektrickej energie v Nemecku, ktoré podľa správy patria k najvyšším v Európskej únii (EÚ).

Berlín 7. marca (TASR) - Pokrok nemeckej vlády na ceste k energetickej transformácii je nedostatočný. Vyhlásil to vo štvrtok predseda Spolkového kontrolného úradu (BRH) Kay Scheller, ktorý poukázal na príliš pomalé rozširovanie siete a vysoké náklady na elektrickú energiu pre spotrebiteľov a podniky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Spolková vláda musí okamžite reagovať, inak hrozí, že energetická transformácia zlyhá," uvádza sa v novej správe úradu. Spolková agentúra pre reguláciu sieťových odvetví v minulom roku dokázala prostredníctvom výberových konaní prideliť len približne polovicu plánovaných kapacít pre veterné elektrárne na pevnine. Podľa zákona o obnoviteľných zdrojoch energie by sa nepridelená kapacita mala dodatočne vysúťažiť a prideliť v nasledujúcom roku, čo v tomto rozsahu nie je reálne, upozornil úrad.

Ďalším problémom sú vysoké ceny elektrickej energie v Nemecku, ktoré podľa správy patria k najvyšším v Európskej únii (EÚ). Ministerstvo hospodárstva vo svojej kalkulácii nákladov na elektrinu z obnoviteľných zdrojov nezohľadňuje investičné náklady potrebné na rozšírenie výroby, konštatoval úrad. Vládu preto vyzval, aby jasne vyčíslila systémové náklady na transformáciu energetiky a definovala, ako si predstavuje cenovo dostupné dodávky elektriny.