Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Pokus Křetínského a Tkáča o prevzatie Metra stroskotal

Ilustračná snímka. Foto: METRO Distribúcia

Holding EPGC, ktorý patrí Křetínskému (53 %) a Tkáčovi (47 %), predložil ponuku na prevzatie koncernu Metro koncom júna.

Düsseldorf 8. augusta (TASR) - Pokus Daniela Křetínského a Patrika Tkáča o prevzatie nemeckého obchodného koncernu Metro stroskotal.

"EPGC predpokladá, že dobrovoľná verejná ponuka na prevzatie spoločnosti Metro AG s najväčšou pravdepodobnosťou nebude úspešná," uviedol vo štvrtok na svojej internetovej stránke holding EP Global Commerce (EPGC). Aktuálne informácie o počte akcií signalizujú, že EPGC nezíska požadovaných minimálne 67,5 %. To znamená, že ponuka nebude platná.

Holding EPGC, ktorý patrí Křetínskému (53 %) a Tkáčovi (47 %), predložil ponuku na prevzatie koncernu Metro koncom júna. Cieľom ponuky je zabezpečiť EPGC prevzatie plnej prevádzkovej kontroly nad koncernom. EP ponúkol za kmeňovú akciu Metro AG 16 eur a za prioritnú akciu 13,8 eura. Ponuka hodnotila koncern celkovo na 5,8 miliardy eur.

Už v uplynulých dňoch sa objavili signály, že ponuka zrejme nebude úspešná. Nielen vedenie Metra ohodnotilo ponuku EPGC ako nízku, ale aj dvaja veľkí akcionári - Meridian Stiftung a Beisheim Gruppe - ju odmietli ako neprimeranú. V pondelok (5. 8.) sa objavili informácie, že rokovania medzi EPGC a spomenutými akcionármi stroskotali.