Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Politika slabej koruny už nie je atraktívna ani pre českých vývozcov

Foto: TASR

Viac než štvrtina exportérov hodnotí vplyv slabej koruny na svoj biznis nepriaznivo.

Praha 30. marca (TASR) - Politika slabej koruny prestala byť atraktívna aj pre firmy, ktorým doteraz najviac pomáhala. Medzi vývozcami totiž začal prevládať názor, že Česká národná banka (ČNB) by mala devízové intervencie ukončiť čo najskôr.

Ako uviedol denník E15, na základe prieskumu Asociácie malých a stredných podnikov a Komerčnej banky to tvrdia štyria z 10 vývozcov. Navyše, viac než štvrtina exportérov hodnotí vplyv slabej koruny na svoj biznis nepriaznivo.

"Firmy vedia, že ukončenie intervencií by nastalo skôr či neskôr. Radšej tak uprednostnia uvoľnenie koruny v situácii, keď majú dostatok objednávok než neskôr. Za rok totiž môže byť situácia úplne iná. Silnejšia mena v kombinácii s poklesom objednávok by vývozcom namiešala ťažko stráviteľný kokteil," uviedol šéf asociácie Karel Havlíček.

Vývozcovia uprednostňujúci skoré uvoľnenie koruny argumentujú najmä tým, že výhodu slabej národnej meny na zahraničných trhoch stiera efekt drahších výrobných vstupov. "Dovoz s vývozom máme v eurách zhruba vyrovnaný, takže vo výsledku je pre nás kurz koruny neutrálny," povedal Jiří Belinger, majiteľ firmy Vari zásobujúci desiatky krajín sveta záhradnou technikou. Okrem toho, dodal, pred intervenciami vhodným riadením nákupov obvykle zarobili na pohyboch kurzu.