Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Poľnohospodári v Košickom kraji výkyvy teplôt nateraz zvládajú

Ilustračná snímka Foto: TASR - Roman Hanc

Podľa jeho slov už majú všetko vysadené, keďže počasie bolo doposiaľ v norme, až teplé.

Košice 21. apríla (TASR) – Pestovatelia obilnín v Košickom kraji výkyvy teplôt nateraz zvládajú. Mráz jednotlivé plodiny nepoškodil a niektoré ešte len plánujú vysievať.

"Dnes sme mali nulu až mínus jeden stupeň Celzia. Nie je to až také strašné. Jarinám to zatiaľ neškodí. Máme posadené veľké množstvo hrachu, ten znáša aj teploty mínus šesť stupňov, aj keď je vyklíčený. Podľa mňa je to aj lepšie, lebo jariny potrebujú veľa vody," uviedol pre TASR zootechnik a agronóm z rožňavskej spoločnosti CORPORA AGRO, s.r.o., Ladislav Katona, ktorá obhospodaruje 700 hektárov ornej pôdy.

Podľa jeho slov už majú všetko vysadené, keďže počasie bolo doposiaľ v norme, až teplé. "Zasiali sme Ostropestrec, ktorý sa má siať, keď je teplota pôdy okolo deviatich, desiatich stupňov, toľko tu už bolo. Teraz však prišlo ochladenie. Semiačka, keď "zaspia", tak neviem, ako to poschádza, ale pre ostatné jariny, ako napríklad pšenicu a ovos, čo už máme poschádzané, tak tomu ten mráz neškodí," vysvetlil Katona s tým, že pestujú hrach, ovos, špaldu a ďatelinu, ktorú ešte len budú siať.

V obci Závadka v okrese Michalovce mráz zatiaľ nemali, preto výkyvy počasia na úrode nepociťujú. "Fúka u nás silný vietor, ktorý nám brzdí postreky. Posadené ešte nemáme všetko. Treba nám siať slnečnicu a sóju, jarný jačmeň a jarnú pšenicu už máme. Bežne začíname siať 15. apríla, teraz nám v tom bráni príroda. Je potrebné, aby bola pôda teplá. U nás je mokro. Sme už tak naučení, že na parcely, ktoré sú podmočené, sadíme iba jariny, oziminy tam nedávame, lebo nám vymoknú, väčšinou sa to snažíme podľa toho korigovať," vysvetlil Juraj Gašpar zo spoločnosti AGRO - BIO, s.r.o., Závadka.

Ako povedal, na vysievanie slnečnice a sóje ešte majú čas. "Niekedy, za bývalého režimu sa odporúčalo siať až po prvom máji, lebo slnečnica a sója sú náchylné na mrazy," dodal Gašpar.