Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Poľnohospodári nie sú spokojní s výsledkami lovu vlka

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Poľovníci odlovili 42 kusov vlka z celkovej povolenej výšky kvóty 90 kusov.

Bratislava 20. januára (TASR) - Poľnohospodári nie sú spokojní s výsledkom poľovníckej sezóny pri love vlka dravého. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Kvótu lovu vlka dravého sa podľa jej informácií počas tohtoročnej sezóny lovu, ktorá sa skončila 15. januára 2016, nepodarilo naplniť. Poľovníci odlovili 42 kusov vlka z celkovej povolenej výšky kvóty 90 kusov. Kvóta bola pôvodne zvýšená z 80 kusov na 90 kusov najmä preto, lebo vlk spôsoboval poľnohospodárom na ich stádach hospodárskych zvierat vyššie škody. Poľnohospodári preto s výsledkom poľovníckej sezóny 2015/2016 nemôžu byť spokojní.

Poľovníci podľa Holéciovej nemali jednoduchú úlohu. Podmienky stanovené pre lov vlka boli prísne a v roku 2015 sa pracovná skupina, ktorá bola zostavená pri Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, zhodla na zákaze lovu vlka na spoločných poľovačkách. Tento zákaz spolu s nepriaznivými poveternostnými podmienkami (málo snehu) skomplikoval prácu poľovníkom a napriek urgencii zo strany SPPK sa nepodarilo kvótu naplniť.

"V budúcej poľovníckej sezóne budeme trvať na povolení lovu na spoločných poľovačkách a zmiernení prísnych podmienok pre lov vlka dravého. Chovatelia totiž musia znášať čoraz väčšie škody, ktoré im vlk spôsobuje, a navyše sú nútení na vlastné náklady zabezpečovať preventívne opatrenia, aby chránili svoje stáda, čo ich takisto ekonomicky zaťažuje," povedal predseda SPPK Milan Semančík.

Napriek tomu, že systém stanovenia kvóty pre lov vlka dravého funguje na Slovensku už roky, populácia vlka u nás podľa odborných odhadov neustále rastie a v súčasnosti dosahuje počet až 600 kusov.

"Sme hrdí na to, že aj poľnohospodári prispeli vytvorením vhodných podmienok k tomu, že sa vlkovi na Slovensku darí. Z nášho pohľadu je však dôležité, aby sme dokázali vlka nielen bezmyšlienkovite chrániť, ale predovšetkým kvalitne manažovať. Kvóta pre lov vlka je flexibilný a efektívny systém, ako plošne reagovať na aktuálny stav vývoja vlčej populácie. Kvótu pre lov vlka, ktorú stanovilo ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, považujeme za kvalitný nástroj manažmentu vlka na Slovensku. Veríme, že v budúcom roku sa poľovníkom kvótu podarí úspešne naplniť tak, aby škody spôsobené vlkom na hospodárskych zvieratách neboli dramatické," dodal Semančík.