Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Poľnohospodárov z okresu Prievidza sa dotkla aj nízka cena mlieka

Ilustračné foto Foto: TASR

Na zákaz vývozu hospodárskych zvierat, najmä hovädzieho dobytka do Ruska dopláca podľa odborníka aj poľnohospodársky producent z Lehoty pod Vtáčnikom.

Lehota pod Vtáčnikom 31. októbra (TASR) - Nízka cena mlieka či "ruské embargo" sa negatívne dotkli niektorých poľnohospodárskych subjektov v okrese Prievidza. Problémom podľa riaditeľa Regionálnej poľnohospodárskej a potravinovej komory (RPPK) v Prievidzi Jozefa Fabiána je aj zmena klímy na hornej Nitre.

"Čo sa týka problematiky živočíšnej výroby, tam je to prakticky zamerané na hlavnú komoditu, a to mlieko. Je to komodita, ktorá prináša subjektom najrýchlejšie peniaze a zabezpečuje stabilitu. Za posledný rok došlo k 20-% prepadu ceny mlieka, dnes je nákupná cena 26 centov, na každom litri je teda strata 15 centov," ozrejmil pre TASR Fabián. Ako ďalej podotkol, aj keď Európska únia (EÚ) pripravuje finančnú podporu pre chovateľov dojníc v objeme 500 miliónov eur, čo predstavuje 0,5 centu na každý liter mlieka, finančnú stratu pre farmárov bude eliminovať len minimálne. Mesačnú stratu v súvislosti s produkciou tejto komodity vyčíslil pred časom pre TASR aj Daniel Frauenshuch z Poľno Vtáčnik, a to na 20.000 eur.

Ďalším problémom, ako vysvetlil Fabián, je chov ošípaných, ktorý je takmer v regióne zlikvidovaný, venujú sa mu len nadšenci z obce Koš. "Ostatné firmy v rámci Prievidzského okresu, ktoré sa zaoberajú týmto chovom, sa aktuálne venujú len výrobe pre miestny predaj a pre závodné kuchyne, čo sa prakticky veľkým chovom ani nedá nazvať," poznamenal.

Na zákaz vývozu hospodárskych zvierat, najmä hovädzieho dobytka do Ruska dopláca podľa Fabiána aj poľnohospodársky producent z Lehoty pod Vtáčnikom. Negatívne na poľnohospodársku produkciu na hornej Nitre však podľa neho vplývajú aj klimatické zmeny. "Boli sme na rozhraní severu a juhu, už však vidieť, že aj plodiny skôr dozrievajú, prehodnocujú sa agrotechnické termíny, máme nových škodcov či buriny," spresnil.

"Hovorí sa, že poľnohospodár je spájaný dotáciami. Priamo v poľnohospodárskej prvovýrobe robia dve alebo tri percentá subjektov, ktorí poberajú veľký dotačný balík. Ja by som bol za zrušenie dotácií v celej Európskej únii. Aké by to urobilo turbulencie s cenami, to neviem, ale mám dojem, že tu by poľnohospodári zo Slovenska ťahali za dlhší koniec, nie za kratší. Lebo dotácia na poľnohospodárske pôdy je podstatne vyššia v iných štátoch vo vzťahu k Slovensku, čo sa týka aj európskych peňazí a národných doplatkov. Ak by sa zrušila akákoľvek dotačná podpora poľnohospodárstvu, povedzme k roku 2020, iné štáty by 'zarevali', keďže nemajú takú úrodnú pôdu," uzavrel riaditeľ RPPK v Prievidzi.

Prievidzský okres má 36.400 hektárov poľnohospodárskej pôdy, z toho 13.000 hektárov je ornej pôdy a 19.000 hektárov sú trvalé trávnaté porasty, zvyšok sú záhrady a ovocné sady. Trvalé trávnaté porasty sú určené predovšetkým práve na chov hovädzieho dobytka, tiež oviec a kôz. Stav hovädzieho dobytka aj ošípaných v najväčšom okrese hornej Nitry klesá. Na hranici rentability je chov hydiny. Naopak, stúpajúci trend má chov oviec, ktorý je v Lehote pod Vtáčnikom či Valaskej Belej.