Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Poľnohospodári končia osevy a riešia škody spôsobené mrazom

Na snímke mrazom poškodené jahody v Dunajskej Lužnej 3. mája 2016. FOTO TASR - Michal Svítok Foto: TASR - Michal Svítok

Poľné plodiny poškodené nízkymi teplotami budú musieť poľnohospodári vyorať a opätovne osiať plochy. V regiónoch mnoho podnikov zisťovalo škody aj na ovocí, zelenine, v sadoch a vinohradoch.


Bratislava 5. mája (TASR) - Jarné práce, ktoré súvisia so siatím kukurice na zrno a slnečnice, sa končia. Do prác negatívne zasiahli výrazné nočné mrazy z konca apríla, ktoré okrem ovocia, zeleniny a viniča poškodili aj mnohé poľné plodiny. Tie budú musieť poľnohospodári vyorať a opätovne plochy osiať. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

V regiónoch vzhľadom na priebeh počasia do 1. mája 2016 mnohé subjekty od polovice minulého týždňa monitorovali škody na porastoch poľných plodín, ovocia, zeleniny, v ovocných sadoch a vinohradoch.

V 17. týždni vykonávali osevné práce poľnohospodári v regióne Bratislava, postupne poľnohospodári končia osev slnečnice. Zostáva ešte dokončiť osevy kukurice na zrno. Siali aj v okrese Galanta. Po intenzívnych mrazoch pestovatelia teraz zisťujú, do akej miery poškodené porasty zregenerujú, alebo ich budú musieť vyorať a nahradiť už asi len kukuricou. Je veľký vlahový deficit, čo sa prejavuje na všetkých druhoch porastov, najviac trpí jačmeň jarný.

Jarné práce ukončujú aj poľnohospodári v okrese Nové Zámky a Trnava. V nitrianskom regióne (okresy Nitra, Topoľčany, Zlaté Moravce a Šaľa) boli osevy hlavných jarných plodín ukončené. Poľnohospodári počítajú s možnými vyorávkami mrazmi poškodených plodín.

V regióne Trenčín po dvoch mrazivých nociach 17. týždňa, ktoré spôsobili straty najmä ovocinárom, vinohradníkom, ako aj pestovateľom cukrovej repy, kukurice a repky ozimnej v celkovej hodnote približne 1,5 milióna eur, jarné práce pokračovali v miernom tempe. Kukuricu majú zasiatu na 64 % plánovanej plochy. S osevmi jarných plodín už skončili aj na Turci a Podpoľaní.