Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Poľnohospodári ukončili žatvu vo väčšine regiónov Slovenska

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Roman Hanc

Intenzívne dažde, napríklad v okolí Prešova, spôsobili aj poškodenie ešte nepozberanej úrody.

Bratislava 24. augusta (TASR) - Poľnohospodári k záveru 33. týždňa ukončili žatvu vo väčšine regiónov Slovenska. Na poliach teraz zbierajú zvyšky po žatve a pripravujú pôdu pre následné plodiny. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

"K záveru 33. týždňa žatva pokračovala ešte v regiónoch Žiliny, Oravy, Liptova, dolného a horného Spiša, podtatranského regiónu, horného Šariša," spresnila.

Informovala, že podľa informácií Slovenského hydrometeorologického ústavu sa situácia s vlhkosťou pôdy v posledných troch týždňoch zlepšila. Na väčšine územia v povrchovej vrstve pôdneho profilu aktuálne nie je riziko sucha. Uplynulý týždeň spadlo najviac zrážok na východnom Slovensku. Lokálne boli úhrny vyššie ako 100 milimetrov (mm). Na strednom Slovensku boli zrážky väčšinou v intervale 20 až 40 mm a na západnom Slovensku spadlo najmenej zrážok v okolí Bratislavy a na Záhorí, od 4 do 6 mm. Intenzívne dažde, napríklad v okolí Prešova, však spôsobili aj poškodenie ešte nepozberanej úrody.

"V priebehu uplynulých týždňov sa jednoznačne potvrdzuje, že o výsledkoch žatvy rozhoduje každá jedna hodina zostávajúca do zberu na každej ploche. Smutným dôkazom toho sú v niektorých prípadoch napríklad priepastné rozdiely úrod medzi lokalitami, požiare porastov a ľadovce, ktoré v mnohých prípadoch zničili celú úrodu," zdôraznila.

Doplnila, že na Turci tohtoročnú žatvu hodnotia poľnohospodári ako náročnú na postup. Je prerušovaná častým dažďom, ktorý zrno navlhčí, čím sa znižuje jeho kvalita. K záveru 33. týždňa mali pšenicu ozimnú pozbieranú na 90 % výmery. Žatva je dažďom prerušovaná aj v oblastiach Humenného, Trebišova, Sobraniec, Košíc alebo aj Prešova. "Na Liptove je k záveru 33. týždňa zobratá jedna tretina plôch obilnín," poznamenala Holéciová.

Dodala, že v 33. týždni v regióne Poprad nepriaznivé počasie nepraje plynulému zberu obilia. Hustosiate obilniny sú pozberané na 86 % a repka na 90 % výmery. Meškajú práce so zakladaním budúcej úrody repky ročníka 2019/2020. V trenčianskom regióne sa pestovatelia chmeľu pripravujú na jeho zber, ktorý by sa mal začať v posledný augustový týždeň.