Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Priame platby na ha by mali v období 2014-2020 vzrásť priemerne o 40 %

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Tento nárast priamych platieb si však pravdepodobne podľa MPRV SR vyžiada zníženie prostriedkov projektovej podpory v rámci Programu rozvoja vidieka (PRV) SR na roky 2014 až 2020.

Bratislava 3. júla (TASR) - V novom programovom období 2014 až 2020 sa predpokladá, v porovnaní s rokmi 2013 a 2020, nárast priamych platieb na hektár v priemere o 40 %.

Tento nárast bude štruktúrovaný exponenciálne v prvých rokoch a lineárne v posledných rokoch programového obdobia a bude priamo závislý od miery plnenia podmienok poberania dobrovoľne viazaných platieb. Uvádza to predkladacia správa ku Koncepcii rozvoja pôdohospodárstva SR na roky 2013 až 2020, ktorú pripravil rezort pôdohospodárstva (MPRV) a dnes ju na svojej schôdzi prerokovala a schválila vláda SR.

"V druhej polovici nového programového obdobia predpokladáme, že priemerná výška priamych platieb pre slovenských poľnohospodárov dosiahne úroveň nad súčasným priemerom okolitých krajín, teda Poľska, Česka, Maďarska a Rakúska," uvádza sa ďalej vo vládnom materiáli.

Tento nárast priamych platieb si však pravdepodobne podľa MPRV SR vyžiada zníženie prostriedkov projektovej podpory v rámci Programu rozvoja vidieka (PRV) SR na roky 2014 až 2020. "Toto zníženie finančných prostriedkov na projektové podpory bude mať za následok zníženie ich spolufinancovania z prostriedkov štátneho rozpočtu kumulatívne vo výške 134,07 milióna eur. Tieto finančné prostriedky bude efektívne použiť na financovanie národných doplatkov v rámci prvého piliera," dodal rezort pôdohospodárstva.