Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Zs. SIMON: Vyhliadky poľnohospodárstva do roku 2016 sú žalostné

Zsolt Simon Foto: TASR/Michal Svítok

Doterajšie pôsobenie súčasného vedenia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka podľa Simona preukázalo, že nedokáže predložiť efektívne a účinné riešenia.

Bratislava 21. júna (TASR) - Vyhliadky poľnohospodárstva SR sú do roku 2016, teda do konca súčasného volebného obdobia, žalostné. "Naďalej očakávam pokles výroby potravín, a tým aj pokles pracovných miest na vidieku," zhodnotil pre TASR exminister pôdohospodárstva a opozičný poslanec NR SR Zsolt Simon (Most-Híd).

"Rovnako očakávam rozvoj výroby obnoviteľných zdrojov energie, keďže táto produkcia je zvýhodňovaná súčasným vedením agrorezortu. Taktiež ma neprekvapí, ak cena poľnohospodárskej pôdy klesne a ak zároveň zaznamenáme ovládnutie celých poľnohospodárskych podnikov finančnými skupinami. K tomu boli totiž vytvorené vhodné podmienky predĺžením nájomných zmlúv na 25 rokov," priblížil.

Doterajšie pôsobenie súčasného vedenia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR podľa Simona preukázalo, že nedokáže predložiť efektívne a účinné riešenia.

"Ako príklad by som uviedol odškodnenie po povodniach z roku 2012, ktoré farmári nedostali zaplatené ešte ani teraz. Aj podpora nákupu poľnohospodárskej pôdy cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku sa ukazuje ako neúčinná, pretože ostatné komerčné banky poskytujú výhodnejšie úvery, a teda systém nie je pomocou pre farmárov," konštatoval.

Rovnako za zlé rozhodnutie považuje opozičný poslanec poskytnutie výnimky pre bioplynové stanice na ich vyňatie spod zaťaženia veľkou dobytčou jednotkou (VDJ), čo spôsobilo pokles stavov hovädzieho dobytka.