Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Polovica ľudí zarobí menej ako 690 eur mesačne

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Zaujímavý pohľad na reálnu mzdovú situáciu Slovákov poskytujú takzvané mzdové pásma. Rozdiel medzi 10 percentami najlepšie a najhoršie zarábajúcimi zamestnancami je necelých 1000 eur.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Väčšina slovenských zamestnancov zarobí mesačne výrazne menej, než je priemerná mzda. Tá síce v druhom štvrťroku predstavovala 867 eur, no 65 percent ľudí ju nedosiahne.

Vyplýva to z údajov štatisticko-výskumnej spoločnosti TREXIMA Bratislava. Výberový súbor Informačného systému o cene práce predstavuje 945.980 zamestnancov.

"Priemernú hodnotu mzdy ťahajú vyššie najmä mzdy manažérov, riadiacich pracovníkov a nereprezentuje výšku mzdy väčšiny zamestnancov," vysvetľuje Jozef Krabáč, analytik spoločnosti Trexima.

Spoľahlivejší pohľad na strednú hodnotu mzdovej úrovne než priemerná mzda poskytuje veličina MEDIÁN, ktorého výška bola v druhom štvrťroku tohto roka 690 eur.

Zaujímavý pohľad na reálnu mzdovú situáciu Slovákov poskytujú takzvané mzdové pásma. Rozdiel medzi 10 percentami najlepšie a najhoršie zarábajúcimi zamestnancami je necelých 1000 eur. Desať percent najlepšie zarábajúcich zamestnancov zarába viac ako 1372 eur. Ide najmä o pracovníkov v odvetviach IT a telekomunikácie, energetika a finančníctvo.

TASR informoval Jozef Krabáč zo spoločnosti TREXIMA.