Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Poľská ekonomika tento rok vzrastie o 0,6 %, predpovedá inštitút

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Poľský ekonomický inštitút predpovedá, že ekonomická aktivita sa v nasledujúcich štvrťrokoch zlepší, pričom Poľsko dosiahne v druhej polovici roka stabilné tempo hospodárskeho rastu.

Varšava 17. mája (TASR) - Hrubý domáci produkt (HDP) Poľska sa za celý rok 2023 zvýši v priemere o 0,6 %. Uviedol to v stredu vo svojej prognóze vládny Poľský ekonomický inštitút (PIE). TASR správu prevzala z agentúry PAP.

PIE v komentári k údajom štatistického úradu GUS o vývoji HDP za 1. štvrťrok napísal, že poľské hospodárstvo by malo v druhej polovici roka nabrať tempo, najmä v dôsledku nárastu investícií a výdavkov domácností.

GUS v utorok informoval, že HDP v prvých troch mesiacoch 2923 oproti rovnakému obdobiu 2022 klesol o 0,2 % a medzikvartálne vzrástol o 3,9 %.

Podľa GUS medziročný pokles ekonomiky v období január - marec bol výsledkom znižujúcej sa spotreby, pričom výdavky domácností klesli o 2 %, ale investície v rovnakom období pravdepodobne zaznamenali rast.

PIE predpovedá, že ekonomická aktivita sa v nasledujúcich štvrťrokoch zlepší, pričom Poľsko dosiahne v druhej polovici roka stabilné tempo hospodárskeho rastu.