Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Poľská vláda schválila zákonný nárok na 14. dôchodok

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rada ministrov schválila 14. dôchodok ako trvalý príspevok pre všetkých starobných dôchodcov v Poľsku, uviedol po zasadnutí vlády premiér Mateusz Morawiecki.

Varšava 16. mája (TASR) - Poľský vládny kabinet v utorok schválil transformáciu mimoriadne vyplácaných tzv. 14. dôchodkov na trvalé príspevky pre seniorov. Vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS) už skôr uzákonila 13. dôchodok, teda bonus vyplácaný v prvej polovici roka. Vyplácanie 14. dôchodku v druhej polovici roka bolo podmienené priaznivou rozpočtovou situáciou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Rada ministrov schválila 14. dôchodok ako trvalý príspevok pre všetkých starobných dôchodcov v Poľsku, uviedol po zasadnutí vlády premiér Mateusz Morawiecki. Vláda chce splniť svoj záväzok voči seniorom a poďakovať sa im za výchovu detí a vnúčat, doplnila ministerka rodiny a sociálnych vecí Marlena Malagová. Príspevok by sa podľa nej mal vyplácať aspoň vo výške minimálneho dôchodku.

V roku 2023 by mal 14. dôchodok stáť štátnu pokladnicu približne 11,6 miliardy poľských zlotých (2,57 miliardy eur). Do roku 2026 by sa suma mala zvýšiť na 13,1 miliardy PLN.

(1 EUR = 4,5078 PLN)