Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Poľská vláda vydala povolenie na výstavbu jadrovej elektrárne

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Poľsko sa snaží urýchliť odchod od uhlia a svoju energetickú infraštruktúru chce rozvíjať prostredníctvom obnoviteľných zdrojov a jadrovej energie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Varšava 13. mája (TASR) - Poľské ministerstvo životného prostredia vydalo v pondelok povolenie na výstavbu jadrovej elektrárne s malými modulárnymi reaktormi (SMR) a úložiska vyhoreného jadrového paliva. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Všeobecné rozhodnutie v prospech projektu spoločnosti Industria sa týka výstavby jadrovej elektrárne využívajúcej modulárne reaktory typu SMR s technológiou SMR spoločnosti Rolls-Royce a skladu vyhoreného paliva ako neoddeliteľnej súčasti jadrovej elektrárne, oznámilo ministerstvo. Na základe vydaného povolenia môže spoločnosť žiadať o ďalšie správne rozhodnutia vrátane určenia lokality pre výstavbu jadrového zariadenia, dodalo ministerstvo.

Poľská vláda minulý rok v novembri schválili výstavbu 24 malých modulárnych reaktorov. Poľsko sa snaží urýchliť odchod od uhlia a svoju energetickú infraštruktúru chce rozvíjať prostredníctvom obnoviteľných zdrojov a jadrovej energie. Energiu z jadra zároveň vláda vo Varšave označuje za kľúčovú v záujme ochrany klímy a zabezpečenia stabilných dodávok energií. Poľsko v súčasnosti vyrába približne 70 % svojej energie z uhlia.