Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Poľsko a Ukrajina varujú pred výstavbou druhého plynovodu Severný prúd

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Šéf ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller v Mníchove vyhlásil, že je pevne presvedčený o tom, že na budúci rok sa začne s kladením potrubí.

Mníchov 14. februára (TASR) - Poľsko a Ukrajina varujú pred výstavbou druhého plynovodu z Ruska cez Baltické more do Nemecka. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Tieto investície sú proti našim záujmom rovnako ako proti záujmom Ukrajiny, Slovenska a ďalších štátov," povedal v sobotu (13.2.) poľský prezident Andrzej Duda na bezpečnostnej konferencii v Mníchove. "Severný prúd 2 má len jeden politický cieľ: zvýšiť závislosť Európy od Ruska a oslabiť Ukrajinu, Slovensko a Chorvátsko," uviedol ukrajinský prezident Petro Porošenko. Naopak ruský premiér Dmitrij Medvedev projekt propagoval.

Šéf ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller v Mníchove vyhlásil, že je pevne presvedčený o tom, že na budúci rok sa začne s kladením potrubí. Gazprom sa vlani dohodol so skupinou európskych firiem na vybudovaní plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2), ktorý by mal viesť vedľa existujúceho plynovodu Severný prúd.

Európska komisia (EK) upozornila investorov, že preskúma, či je projekt v súlade s európskou legislatívou. Spolková vláda doteraz zdôrazňovala, že plán výstavby druhého plynovodu Severný prúd je ekonomickým, nie politickým projektom.

Poľský prezident Duda má však presne opačný názor. "Neexistuje žiaden ekonomický dôvod pre takúto investíciu. Existuje mnoho iných plynovodov medzi Ruskom a Európou." Nemecko by podľa neho malo brať vážne poľské záujmy. Len to je pre Dudu skutočné partnerstvo.

Porošenko vyzval nemecké firmy, aby sa radšej podieľali na modernizácii ukrajinských plynovodov, na ktorú je potrebná 1 miliarda USD (887 miliónov eur). Výstavba druhého plynovodu Severný prúd by stála až 20 miliárd USD.

Podľa Medvedeva je projekt v súlade s ekonomickými záujmami Nemecka a Európy. Ruský premiér dúfa, že Európska únia (EÚ) projekt schváli, aj keď sa ho niektoré štáty pokúšajú spolitizovať. Poľská premiérka Beata Szydlová projekt v piatok (12.2.) počas svojej návštevy Berlína ostro kritizovala a označila ho za nezlučiteľný so sankciami voči Rusku.

(1 EUR = 1,1275 USD)