Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Poľsko prispeje do Európskeho fondu pre strategické investície

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Poľsko je v poradí už šiestou krajinou EÚ, ktorá prejavila ochotu prispieť do EFSI ešte predtým, ako bol tento fond formálne zriadený.

Brusel 21. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) dnes uviedla, že Poľsko prisľúbilo finančnú účasť vo výške 8 miliónov eur na projekty využívajúce financovanie z Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI), ktorý je základom investičného plánu pre Európu v hodnote 315 miliárd eur.

Poľský príspevok príde prostredníctvom domácej finančnej inštitúcie Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK).

Poľsko je v poradí už šiestou krajinou EÚ, ktorá prejavila ochotu prispieť do EFSI ešte predtým, ako bol tento fond formálne zriadený. Pred Poľskom rovnaký zámer avizovali Nemecko, Španielsko, Francúzsko, Taliansko a Luxembursko.

Podpredseda EK zodpovedný za zamestnanosť, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrki Katainen uviedol, že o tomto zámere ho osobne informoval poľský minister financií Mateusz Szczurek. Dodal, že poľská BGK sa nemalou mierou zapájala aj do doterajších investičných celoeurópskych platforiem.

Začiatkom marca sa ministri financií EÚ dohodli na spoločnej pozícii k návrhu EK pre zriadenie EFSI. Po pondelňajšom (20.4.) odobrení zriadenia tohto fondu v odborných výboroch Európskeho parlamentu vstúpili medziinštitucionálne rokovania do záverečnej fázy s cieľom nájsť dohodu o právnom rámci EFSI ešte v júni, pred pravidelným summitom EÚ.

Podľa zámerov EK by už do začiatku leta malé a stredné podniky a niektoré projekty z oblasti infraštruktúry mohli mať prospech z predbežného financovania prostredníctvom Európskej investičnej banky (EIB). Finálnym cieľom je, aby EFSI bol plne funkčný od septembra tohto roku.