Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Poľsko dostane z Fondu obnovy EÚ viac ako 5 miliárd eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Brusel podmieňoval uvoľnenie prostriedkov splnením niekoľkých podmienok v oblasti právneho štátu vrátane zmeny pravidiel o disciplinárnych konaniach voči sudcom.

Varšava 21. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) vydala kladné stanovisko k poľskému národnému plánu obnovy, čím otvorila cestu k vyplateniu viac ako 5 miliárd eur z fondu obnovy Európskej únie po pandémii. Oznámilo to v utorok poľské ministerstvo regionálnej politiky. Varšava má v rámci plánu obnovy získať takmer 60 miliárd eur vo forme úverov a grantov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Brusel podmieňoval uvoľnenie prostriedkov splnením niekoľkých podmienok v oblasti právneho štátu vrátane zmeny pravidiel o disciplinárnych konaniach voči sudcom. Vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS) viedla s Komisiou dlhodobý spor o reforme súdnictva, čo viedlo k zmrazeniu finančných prostriedkov na fond obnovy.

EK teraz vydala pozitívne stanovisko k novelizovanému plánu, ktoré sa týka dodatočných úverov vo výške 23 miliárd eur a grantov z programu REPowerEU vo výške 2,76 miliardy eur, uviedlo vo vyhlásení ministerstvo. Pozmenený plán obnovy zaslala poľská vláda Komisii 31. augusta. Zálohy, ktoré Poľsko čoskoro dostane, predstavujú podľa ministerstva 20 % celkovej sumy, teda viac ako 5 miliárd EUR.

Po revízii sa národný plán obnovy rozšíri na 59,82 miliardy eur, z toho 25,28 miliardy eur bude vo forme grantov a 34,5 miliardy eur vo forme preferenčných úverov, informovalo ďalej ministerstvo.