Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Poľsko je 3. najväčším producentom keramickej dlažby a obkladov v EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Ročná hodnota poľskej produkcie keramických obkladov a dlaždíc prekračuje 500 miliónov eur, pričom zhruba 40 % z nich ide na vývoz.

Varšava 25. augusta (TASR) - Poľsko je tretím najväčším producentom keramických obkladačiek a dlaždíc v Európskej únii (EÚ), po Taliansku a Španielsku. Informovala o tom agentúra PAP.

Ročná hodnota poľskej produkcie keramických obkladov a dlaždíc prekračuje 500 miliónov eur, pričom zhruba 40 % z nich ide na vývoz.

Spoločnosť Paradyz Group je jedným z popredných poľských výrobcov obkladačiek a dlaždíc. Má päť závodov, v ktorých zamestnáva 1700 ľudí.

Paradyz Ceramics exportuje svoje produkty do 40 krajín, a to vrátane Slovenska, Francúzska, Českej republiky, Nemecka, Británie, Kanady a Nového Zélandu.

Ďalším veľkým producentom obkladačiek a dlaždíc v Poľsku je závod v Opoczne.

Poľsku patrí piate miesto v rebríčku najväčších vývozcov keramických obkladov a dlaždíc v rámci EÚ a je desiatym najväčším svetovým exportérom. V roku 2014 vyviezli poľské firmy 40 % svojej ročnej produkcie keramických obkladov a dlaždíc. Hodnota ich exportu dosiahla 225 miliónov eur.

Najväčším dovozcom poľských obkladačiek a dlaždíc je Nemecko, po ktorom nasledujú Ukrajina, Rusko a Slovensko.