Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Ekonomika

Poľsko je za rozšírenie európskej zmluvy o podporu ekonomiky

Jacek Rostowski Foto: TASR

Francúzsky minister financií Pierre Moscovici dnes verejne potvrdil, že jeho krajina európsku zmluvu v súčasnej podobe nepodpíše a žiada, aby bola rozšírená o kapitolu venovanú hospodárskemu rastu.

Radom 17. mája (TASR) - Poľsko dnes podporilo výzvu nového francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, aby bola nová európska zmluva o fiškálnej disciplíne doplnená aj o záväzky na podporu hospodárskeho rastu a zamestnanosti.

"Vítame francúzsku iniciatívu," povedal dnes poľský minister financií Jacek Rostowski novinárom počas návštevy v meste Radom. Dodal, že takýto záväzok by mal byť a bude pridaný k novej európskej zmluve o fiškálnej disciplíne.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová však odmieta znova otvárať pakt o rozpočtovej disciplíne, ku ktorému sa pripojili všetky štáty v Európskej únii okrem Británie a Česka.

Hollande už v predvolenej kampani kritizoval Berlín, že sa v rámci boja s dlhovou krízou sústredil výlučne na úsporné opatrenia. Pripomenul Nemecku, že pokles výkonu ekonomiky komplikuje zadlženým štátom cestu von z krízy.

Nový francúzsky minister financií Pierre Moscovici dnes verejne potvrdil, že jeho krajina európsku zmluvu v súčasnej podobe nepodpíše a žiada, aby bola rozšírená o kapitolu venovanú hospodárskemu rastu. Dodal, že vláda v Paríži má na mysli "ambicióznu rastovú stratégiu", ktorá dá Európe nový smer.