Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

V Poľsku zatvorili mäsokombinát za spracovávanie mäsa zo zdochlín

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Mäsokombinát podozrievajú, že rozomleté mäso z uhynutých zvierat pridával do klobás a iných svojich výrobkov.

Varšava 29. marca (TASR) - Poľská veterinárna správa nariadila zatvorenie mäsokombinátu s vlastným bitúnkom v Lodžskom vojvodstve pre podozrenie zo spracovávania mäsa z uhynutých zvierat alebo zvierat tesne pred smrťou.

Zástupca riaditeľa regionálnej veterinárnej inšpekcie Tadeusz Kuligowski podľa agentúry AP dnes oznámil, že inšpektori našli v podozrivom mäsokombináte súkromnej firmy v obci pri meste Biala Rawska približne 30 ton nezaevidovaného mäsa.

Úrady už predtým zadržali 41-ročného majiteľa spoločnosti, ktorého súd medzičasom prepustil na kauciu, pričom čelí obvineniu z ohrozovania verejného zdravia. Hrozí mu v prípade usvedčenia nanajvýš osemročný trest väzenia.

Mäso nariadili spáliť, pričom jeho vzorky odobrali na ďalšie testovanie.

O prípade informovali poľské úrady už minulý týždeň po tom, ako 16. marca vykonala miestna polícia kontrolu jedného z kamiónov privážajúcich do bitúnku zvieratá na porážku. "Z 24 kráv na korbe ich bolo deväť zdochnutých, ostatné boli v predsmrtnej agónii - už ani nestáli na nohách, dali sa už len usmrtiť a odviezť do kafilérie, ktorá však v areáli nie je," konštatovala vtedy hovorkyňa vojvodskej polície v Lodži Joanna Kacková.

Mäsokombinát podozrievajú, že rozomleté mäso z uhynutých zvierat pridával do klobás a iných svojich výrobkov.

Zo zverejnených informácií nebolo zrejmé, kam všade firma dodávala mäsové výrobky a či ich vyvážala do zahraničia.