Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Poľsko plánuje na budúci rok zvýšiť minimálnu mzdu na 3600 zlotých

Na archívnej snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Vládnuca strana Právo a spravodlivosť zaznamenala v poslednom období pokles preferencií, pričom na budúci rok budú parlamentné voľby.

Varšava 13. septembra (TASR) - Poľská vláda plánuje na budúci rok zvýšiť minimálnu mzdu dvakrát a výraznejšie, než pôvodne plánovala, pričom od polovice roka 2023 počíta s minimálnou mzdou na úrovni 3600 zlotých (765,14 eura). Povedal to v utorok poľský premiér Mateusz Morawiecki. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Vládnuca strana Právo a spravodlivosť zaznamenala v poslednom období pokles preferencií, pričom na budúci rok budú parlamentné voľby. Poliaci, podobne ako ďalšie európske národy, zápasia s dôsledkami prudkého rastu cien energií, ktoré vyskočili po invázii Ruska na Ukrajinu.

Medziročná miera inflácie v Poľsku dosiahla v auguste 16,1 %. To je najvyššia inflácia za posledných 26 rokov. Najviac sa pod rast spotrebiteľských cien podpísali ceny plynu, elektriny a iných palív, ktoré vzrástli o viac než 40 %. Výrazne však rástli aj ceny pohonných látok, ktoré sa zvýšili o vyše 23 %, a ceny potravín a nealkoholických nápojov, kde rast dosiahol nad 17 %.

Ako povedal Morawiecki, vláda rozhodla, že od 1. januára sa minimálna mzda v Poľsku zvýši na 3490 zlotých a od júla na 3600 zlotých. V súčasnosti dosahuje 3010 zlotých.

(1 EUR = 4,705 PLN)