Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Poľsko: Ťažkú situáciu vyriešia iba rozhovory Grécka a euroskupiny

Grzegorz Schetyna Foto: TASR/AP

Euroskupina musí byť otvorená, zásadová a pevná, myslí si poľský minister zahraničných vecí.

Dublin/Varšava 6. júla (TASR) - Je potrebné začať rozhovory, ktoré budú viesť k dohode medzi euroskupinou a Gréckom, vyhlásil dnes poľský minister zahraničných vecí Grzegorz Schetyna po stretnutí so svojím írskym kolegom Charlesom Flanaganom v Dubline.

Schetyna a Flanagan v írskom hlavnom meste diskutovali o nedeľnom referende, v ktorom Gréci prevažnou väčšinou hlasov odmietli prísne úsporné opatrenia, požadované medzinárodnými veriteľmi výmenou za záchranný finančný balík pre zadlžené Grécko.

Schetyna zdôraznil, že "iba rokovania a rozhovory môžu viesť k dohode, iba tie pomôžu nájsť cestu von z ťažkej situácie".

"Euroskupina musí byť otvorená, zásadová a pevná. Gréci si musia uvedomiť skutočnosť, že vstupujú do konečnej fázy rokovaní a musia urobiť ťažké rozhodnutia," upozornil Schetyna, ktorého citovala poľská agentúra PAP.

Schetyna sa vyjadril, že je potrebné sadnúť si k rozhovorom, ktoré môžu viesť k novej dohode medzi eurozónou a Gréckom. "Tento názor nemá žiadnu inú alternatívu," dodal.

Írsky minister zahraničných vecí vyhlásil, že rokovania by sa mali obnoviť, a zdôraznil, že sú jedinou cestou na nájdenie riešenia. Dodal, že grécka vláda by sa mala k rokovaniam vrátiť s novými návrhmi.

Flanagan pripomenul, že Írsko takisto prešlo ťažkým obdobím počas ekonomickej krízy, ale zdôraznil, že si sadlo za rokovací stôl so svojimi európskymi kolegami.

Predseda Európskej rady Donald Tusk zvolal na utorok summit eurozóny, na ktorom sa bude diskutovať o situácii v Grécku.

Ministri Schetyna a Flanagan hovorili aj o budúcnosti EÚ a jej najbližších susedoch, ako aj o možnostiach dvojstrannej spolupráce.

"Som veľmi rád, že sme sa mohli stretnúť a rozprávať o spoločných výzvach. Je dôležité, že sa stretávame v Dubline a že spolupracujeme v rámci EÚ," vyhlásil Schetyna po skončení rozhovorov.

Medzi ďalšími témami ich diskusií bola aj Ukrajina. Poľsko a Írsko sa zhodujú, že EÚ musí mať jednotný a pevný postoj voči Rusku a musí požadovať, aby sa dodržiavali minské dohody.

Pokiaľ ide o budúcnosť EÚ, obaja ministri sa zhodli, že toto zoskupenie potrebuje reformy, vďaka ktorým bude konkurencieschopnejšie, demokratickejšie a viac pripravené na zvládnutie problémov 21. storočia.

Ministri zdôraznili, že nezmenené by mali zostať základy voľného trhu vrátane voľného pohybu osôb v rámci EÚ. "Sme otvorení rozhovorom o budúcnosti EÚ, ale sú určité základné veci, a voľný pohyb osôb je jednou z nich," dodal Schetyna.

Išlo o prvú návštevu poľského ministra zahraničných vecí v Írsku za ostatných deväť rokov, informovala agentúra PAP.