Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Poľsko si udržalo pozíciu stredoeurópskeho lídra v zdieľaných službách

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

V rebríčku najväčších regionálnych zamestnávateľov v zdieľaných službách nasledujú za Poľskom Rumunsko (180.000 zamestnancov) a Česká republika (160.000).

Varšava 4. marca (TASR) - Poľsko si udržalo vedúce postavenie v regióne strednej a východnej Európy (SVE), pokiaľ ide o odvetvie zdieľaných služieb, v ktorom pôsobí viac ako 1700 spoločností. Oznámila to v pondelok personálna agentúra Grafton Recruitment, podľa ktorej v centrách podnikových služieb v Poľsku v súčasnosti pracuje 435.300 ľudí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

V rebríčku najväčších regionálnych zamestnávateľov v zdieľaných službách nasledujú za Poľskom Rumunsko (180.000 zamestnancov), Česká republika (160.000), Bulharsko (102.000) a Maďarsko (71. 000), uviedla ďalej agentúra. V roku 2023 sa zamestnanosť v tomto sektore v Poľsku podľa jej údajov zvýšila o 8 %, pričom za poslednú dekádu rástla priemerným ročným tempom 12,6 %.

Silnou stránkou poľského sektora zdieľaných služieb je centrálna poloha krajiny v Európe, ktorá nadobúda čoraz väčší význam v dôsledku súčasnej hospodárskej destabilizácie a narušenia globálnych dodávateľských reťazcov, uviedli autori správy. Zároveň je podľa nich v Poľsku viditeľná zmena trendu v odvetví v podobe záujmu nových investorov a rozširovania podporovaných procesov v existujúcich centrách.