Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Poľská vláda chce spojiť štátne firmy v oblasti produkcie ropy a plynu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Trhy sa obávajú, že najnovšie kroky poľskej vlády ešte posilnia kontrolu štátu nad ekonomikou.

Varšava 11. januára (TASR) - Poľsko plánuje spojiť svoje najväčšie ropné a plynárenské spoločnosti do jednej skupiny, čo by znamenalo vznik najväčšej energetickej firmy v strednej Európe. Zároveň by tým zabránilo prípadnej hrozbe nepriateľského prevzatia niektorej z firiem. Informovala o tom agentúra Reuters.

Minister štátnej pokladnice Dawid Jackiewicz zvažuje spojenie štátnych ropných spoločností PKN Orlen a Lotos a plynárenského koncernu PGNiG, pričom analýza by mala byť hotová do konca 1. štvrťroka.

Kombinovaná trhová hodnota dotknutých poľských firiem dosahuje okolo 60 miliárd zlotých (13,75 miliardy eur). To je zhruba dvakrát viac než v prípade rakúskeho koncernu OMV a trojnásobok trhovej hodnoty maďarskej spoločnosti MOL.

"Začal som pracovať na tomto koncepte, aby som zistil, aké prípadné pozitívne efekty sa od toho dajú očakávať," povedal Jackiewicz. "Ide tu najmä o posilnenie našej pozície v týchto firmách, s cieľom zabrániť pokusom o nepriateľské prevzatie," dodal.

Poľsko kontroluje v PKN 27,5-% podiel, v menšom Lotose vlastní 53,2-% podiel a v plynárenskom koncerne PGNiG kontroluje 72 % akcií. Poľská vláda sa ešte v roku 2007 usilovala o spojenie firiem PKN a Lotos. Tieto spoločnosti spracovávajú najmä ruskú ropu a vtedajšia konzervatívna vláda sa obávala, že by sa o ich prevzatie mohol pokúsiť silnejší ruský konkurent. Nový šéf PKN Wojciech Jasinski bol v rokoch 2006-2007 ministrom financií a pracoval na spomínanom zlúčení, k realizácii ale nakoniec nedošlo.

Trhy sa obávajú, že najnovšie kroky poľskej vlády ešte posilnia kontrolu štátu nad ekonomikou. Vláda totiž v poslednom období vymenila viacerých vedúcich predstaviteľov štátnych podnikov vrátane PKN. "Toto je pre investorov ďalší signál, že vláda začína vstupovať aj do strategického sektora. Investori chcú vstupom do firiem zarábať, no štát má iné ciele," povedal v tejto súvislosti analytik v Pekao Investment Banking Radoslaw Lipinski.

(1 EUR = 4,3646 PLN)