Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Poľsku chýbajú ľudia v informačných a komunikačných technológiách

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Aby Poľsko splnilo európske usmernenia a posunulo sa v rebríčku vyššie, musí zvýšiť počet odborníkov v oblasti IKT a využívať digitálne technológie, ako sú veľké dáta alebo umelá inteligencia.

Varšava 12. marca (TASR) - Poľsko má jeden z najnižších podielov zamestnancov pracujúcich v oblasti informačných a komunikačných technológií (IKT) v rámci Európy. V odvetví pracuje 601.000 osôb, čo predstavuje len 3,6 % z celkového počtu ľudí zamestnaných v krajine, oznámil v utorok Poľský ekonomický inštitút (PIE). TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Spomedzi všetkých krajín Európskej únie (EÚ) sa na nižších priečkach podľa inštitútu pridruženého k poľskej vláde umiestnilo len Grécko a Rumunsko. Inštitút správu vypracoval v súvislosti s rámcovým plánom Európskej komisie (EK), ktorého cieľom je urýchliť digitálnu transformáciu Európy do roku 2030.

Medzi hlavné ciele špecifikované v dokumente s názvom "Digitálny kompas 2030: Európska cesta pre digitálne desaťročie" patria "digitálne kvalifikovaná spoločnosť a vysokokvalifikovaní digitálni odborníci s dôrazom na dosiahnutie rodovej rovnováhy, bezpečná, efektívna a udržateľná digitálna infraštruktúra, digitálna transformácia podnikov a digitalizácia verejných služieb".

Aby Poľsko splnilo európske usmernenia a posunulo sa v rebríčku vyššie, musí zvýšiť počet odborníkov v oblasti IKT a využívať digitálne technológie, ako sú veľké dáta alebo umelá inteligencia, uviedol expert PIE Ignacy Swiecicki. Realizácia cieľov digitálnej dekády sa uskutočňuje z prostriedkov členských štátov a fondov EÚ. Únia na tento účel vyčlenila 152 miliárd EUR, informoval PIE.