Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Poľský finančný systém je podľa národnej banky stabilný

Pyramída postavená z bankoviek poľských zlotých Foto: TASR/AP

Podľa niektorých údajov z Poľska už odtiekli vklady v hodnote viac ako 10 miliárd USD. Rozsah turbulencií je taký veľký, že hodnota akcií bánk sa v piatok (16.11.) prepadla najstrmšie za tri roky.

Varšava/Brusel 19. novembra (TASR) - Úrady v Poľsku sa snažia posilniť dôveru vo finančnom sektore v súvislosti s korupčným škandálom, do ktorého je zapletená poľská banka.

Podľa niektorých údajov z Poľska už odtiekli vklady v hodnote viac ako 10 miliárd USD (8,81 miliardy eur). Rozsah turbulencií je taký veľký, že hodnota akcií bánk sa v piatok (16.11.) prepadla najstrmšie za tri roky.

Guvernér Národnej banky Poľska (NBP) Adam Glapiski sa v pondelok pokúsil upokojiť situáciu vyhlásením, že poľský bankový a finančný systém je stabilný a bezpečný. A zdôraznil, že "všetko sa sleduje a na všetko ohliada". Glapiski oznámil. že v nedeľu (18.11.) sa stretol Výbor pre finančnú stabilitu kvôli "mediálnej búrke".

"Poľský bankový, finančný systém je stabilný a bezpečný, čo každú chvíľu zdôrazňujeme," povedal guvernér NBP a dodal, že "inštitucionálny systém, ktorý máme v Poľsku, zabezpečuje túto stabilitu."

Ministerka financií Teresa Czerwińska na rovnakej tlačovej konferencii uviedla, že Getin Noble Bank a Idea Bank si plnia svoje povinnosti voči klientom bez problémov. Úradujúci riaditeľ Úradu pre finančný dohľad (KNF) Marcin Pachucki zase vyhlásil, že je v kontakte s finančnými inštitúciami vrátane Getin Noble Bank a Idea Bank".

Obvineniu z korupcie čelí bývalý šéf poľského regulátora KSF Marek Chrzanowski, ktorý minulý týždeň v utorok (13.11.) odstúpil z funkcie. Dvoje noviny - poľská Gazeta Wyborcza a Financial Times deň predtým napísali, že ho Leszek Czarnecki, riaditeľ Getin Noble Bank obvinil, že žiadal o úplatok vo výške 40 miliónov zlotých (9,27 milióna eur) za "tolerantný prístup" k banke, ktorá zápasí s problémami v dôsledku veľkého počtu nesplácaných úverov. Czarnecki je aj majiteľom Idea Bank.

(1 EUR = 1,1346 USD; 1 EUR = 4,3154 PLN)