Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Poľský súd zrušil rozhodnutie o pokračovaní ťažby v dole Turów

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

V septembri 2021 Súdny dvor Európskej únie uložil Poľsku dennú pokutu vo výške 500.000 eur za to, že nerešpektovalo jeho skoršie rozhodnutie, ktorým nariadil okamžité zastavenie ťažby.

Varšava 13. marca (TASR) - Krajský správny súd (WSA) vo Varšave zrušil rozhodnutie Generálneho riaditeľstva pre ochranu životného prostredia (GDOS), na základe ktorého sa pokračovalo v ťažbe uhlia v spornej hnedouhoľnej bani Turów na juhozápade Poľska. TASR o tom informuje na základe správ agentúr PAP a DPA.

Baňa bola v centre sporu s Českou republikou, ktorá dlhé roky žiadala európsky súd o zastavenie ťažby pre nepriaznivé vplyvy na životné prostredie, najmä na kvalitu podzemných vôd na českej strane hranice, v blízkosti ktorej sa baňa nachádza. Žalobu na WSA vo Varšave podali environmentálne skupiny a východonemecké mesto Zittau, ktoré sa nachádza v pohraničnom trojuholníku Nemecka, Poľska a Česka.

V septembri 2021 Súdny dvor Európskej únie uložil Poľsku dennú pokutu vo výške 500.000 eur za to, že nerešpektovalo jeho skoršie rozhodnutie, ktorým nariadil okamžité zastavenie ťažby. Napriek sporu GDOS udelil bani povolenie na prevádzku až do roku 2044.

WSA uviedol, že jeho rozhodnutie týkajúce sa postupu GDOS nezastaví prevádzku v bani, keďže vnútroštátna energetická politika nepodlieha verdiktom súdu. Za jediný dôvod na zrušenie administratívneho rozhodnutia označil súd dohodu medzi poľskou a českou vládou z februára 2022 o spolupráci pri riešení sporu. Úrad pri vydaní svojho rozhodnutia túto bilaterálnu dohodu nezohľadnil, konštatoval súd.