Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ponuka IT pre slovenský trh reflektuje svetový trend

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Medzi kľúčové témy patrí mobilita, veľkokapacitné médiá, bezpečnosť na všetkých úrovniach, dramatický rozvoj online zábavy a vzdelávania a cloudové riešenia.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Technológie majú stále vyššie ambície a ponuka pre slovenské domácnosti aj biznis reflektuje svetový trend. Medzi kľúčové témy súčasnosti patrí mobilita, veľkokapacitné médiá, bezpečnosť na všetkých úrovniach, dramatický rozvoj online zábavy a vzdelávania a cloudové riešenia.

Technológie majú stále vyššie ambície a ponuka pre slovenské domácnosti aj biznis reflektuje svetový trend. Medzi kľúčové témy patrí mobilita, veľkokapacitné médiá, bezpečnosť na všetkých úrovniach, dramatický rozvoj online zábavy a vzdelávania a cloudové riešenia. Vplynulo to z v poradí už deviateho ročníka podujatia eD'forum, ktoré sa uskutočnilo dnes v Bratislave. Podujatie pripravila distribučná spoločnosť eD' system Slovakia.

Ako vyplynulo z vystúpení jednotlivých účastníkov, spoločným znakom všetkých producentov je orientácia na individuálne potreby rôznych zákazníckych skupín a adaptácia technológií v rôznych prostrediach. Výrobcovia aj spotrebitelia sa budú musieť vyrovnávať s rastúcou energetickou spotrebou a vplyvom technológií na zmenu komunikačných štandardov, či prelínanie práce a súkromia stále vo vyššej miere. Deviaty ročník podujatia bol pod vlajkami značiek Hewlett-Packard, Intel, Lenovo, ASUS, Acer, Samsung, IBM, Microsoft, Eset a ďalších.

Podľa generálneho riaditeľa eD' system Slovakia Petra Kucera hardvérový trh prechádza rozsiahlou konsolidáciou: "IT produkty, ktoré sa v minulosti brali ako výrobky s pridanou hodnotou, sa stávajú bežnou komoditou. Po vysoko špecifickej technike prestáva byť dopyt. Koncoví zákazníci, ale aj firmy, nakupujú lacné technológie, ktoré sa dajú ľahšie obmieňať. Vďaka tomu trh s hardvérom neuveriteľne akceleruje," zdôraznil.

Ďalším určujúcim trendom je nahrádzanie notebookov a desktopov tabletmi a mobilnými telefónmi, ktoré plnia podobné funkcie, hoci majú odlišné rozhranie. To prináša iné spôsoby využívania výpočtovej techniky. Dáta, ktoré zákazníci doteraz mávali doma, dnes púšťajú do cloudu. Podľa neho kým v minulých rokoch sa najlepšie predávali servery a notebooky, v súčasnosti ich nahrádzajú storage a mobilné zariadenia.