Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ponuka nových bytov na Slovensku rastie rýchlejšie ako dopyt po bývaní

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ceny bytov sa síce zvyšujú, Národná banka Slovenska však zatiaľ nevníma bezprostredné riziko vzniku realitnej bubliny.

Bratislava 6. apríla (TASR) – Dopyt po nových bytoch na trhu s nehnuteľnosťami je stále vysoký, napriek tomu už ponuka rastie rýchlejšie. Zhodli sa na tom účastníci odbornej realitnej konferencie Real Estate Market 2017, ktorá sa dnes koná v Bratislave. Ceny bytov sa síce zvyšujú, Národná banka Slovenska (NBS) však zatiaľ nevníma bezprostredné riziko vzniku realitnej bubliny.

Filip Žoldák z realitnej kancelárie Herrys poukázal na to, že ponuka nových bytov v Bratislave sa v minulom roku dostala na úroveň roka 2008. Oproti roku 2015 stúpla o približne 33 %, po medziročnom náraste medzi rokmi 2007 a 2008 ide o rekordné zvýšenie.

„Tento rast ponuky je výsledkom toho, ako sa predávalo. Z hľadiska medziročnej zmeny však dopyt už rastie pomalšie ako ponuka. V porovnaní rokov 2015 a 2016 dopyt vzrástol 'len' o 25 %. To znamená, že sa predalo asi o 1000 bytov viac,“ vyčíslil Žoldák.

Výsledkom takéhoto vývoja na trhu sú podľa neho aj rastúce ceny. Do roku 2014 bola úroveň cien dokončených a rozostavaných bytov vyrovnaná, priemerná cena sa pohybovala okolo 1800 až 1850 eur za štvorcový meter (m2) bez DPH. Medzi rokmi 2014 a 2015 sa však cena štvorca rozostavaného bytu zvýšila aj o 200 eur.

Žoldák doplnil, že priemerná obsadenosť všetkých novostavieb v Bratislave je na úrovni okolo 64 %, na trhu je asi 3400 voľných bytov a dokončených je menej ako 5 % bytov. „Ak chce niekto bývať hneď, buď volí starý byt, alebo musí na svoju novostavbu čakať,“ upozornil.

Nové projekty sú podľa neho za prvé tri mesiace schopné predať 25 až 40 % svojej celkovej ponuky. „Všetci vyberajú na začiatku, pretože očakávajú rast cien v jednotlivých projektoch aj na základe fáz, aj na základe predaja,“ uzavrel.

Zástupcovia developerov zo spoločností Corwin, Lucron Group a Cresco Group potvrdili, že vzhľadom na aktuálnu situáciu pristúpili v minulom roku k zdražovaniu bytov vo svojich projektoch, a to od 5 do 15 %. Byty si ľudia kupujú aj na investíciu, podľa ich údajov je takýchto záujemcov zväčša menej ako 10 %.

Analytik NBS Mikuláš Cár uviedol, že dopyt po bývaní na Slovensku pretrváva a vybavenosť obyvateľov bytmi je v európskom porovnaní pomerne slabá. „Dopyt po bývaní u nás je relatívne odložený, doteraz nie sú ešte vybavené staršie ročníky, tým pádom bude ešte nejaký čas pretrvávať,“ domnieva sa.

Dopytu po bývaní podľa neho napomáhajú aj úrokové sadzby úverov na bývanie, ktoré sú dnes v priemere pod 2 %. „Momentálne to trochu utlmujú rôzne opatrenia národnej banky, ktorá sa snaží predísť preventívne nejakým turbulenciám na finančnom trhu. Aby sa obyvateľstvo príliš nezadlžovalo a nevyvolalo to neskoršie problémy pri splácaní úverov,“ konštatoval Cár.

Pripustil, že ceny bytov majú v poslednom období rastúci trend, stále sú však ešte vzdialené od rizikového pásma a pásma realitnej bubliny. Medziročný rast priemernej ceny bývania v tomto roku odhaduje analytik centrálnej banky na 3,5 až 4 %.