Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Najvyššiu ponuku na české strojárne ŽĎAS dali Číňania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Číňania chcú ŽĎAS kúpiť, hovoril prezident Miloš Zeman už v máji minulého roka.

Praha 25. februára (TASR) - Najvyššiu ponuku za české strojárne ŽĎAS dala čínska spoločnosť CEFC. Suma presahuje 2 miliardy Kč (73,9 milióna eur). Informoval o tom český denník Hospodářské noviny (HN).

Vyjednávanie o predaji významných českých strojární ŽĎAS smeruje do finále. Podľa informácií od niekoľkých zdrojov HN blízkych transakcii teraz prebiehajú rokovania medzi slovenským vlastníkom Žďárskych strojární Vladimírom Sotákom a záujemcom, ktorý ponúkol najvyššiu cenu - čínskou skupinou CEFC. Číňania mali ponúknuť sumu blížiacu sa 100 miliónom USD, v prepočte teda sumu presahujúcu 2 miliardy Kč. "Komentujem až dokončené transakcie," uviedol pre HN Jaroslav Tvrdík, ktorý CEFC v Česku zastupuje.

O tom, že Číňania chcú ŽĎAS kúpiť, hovoril prezident Miloš Zeman už v máji minulého roka. Vtedy Soták vyjadrenia miernil tým, že predaj je ešte len na začiatku. Ani teraz sa o situácii okolo možného predaja príliš baviť nechcel.

Povedal, že ak nebude ponuka dostatočne dobrá, firmu s viac ako 2500 zamestnancami predávať nemusí. A za najdôležitejšie považuje, že najväčší zamestnávateľ v regióne má dostatok zákaziek a je v zisku. Podľa poslednej zverejnenej výročnej správy za rok 2014 strojárne ŽĎAS utŕžili 3 miliardy Kč a prevádzkový zisk EBITDA predstavoval 303 miliónov Kč.

Súčasťou predaja má byť aj dcérska firma TS Plzeň, ktorá sa tiež zaoberá ťažkým strojárstvom a ktorej tržby mali vlani dosiahnuť pol miliardy Kč. Väčšinu zákaziek tvoria dodávky pre valcovne. Produkuje však aj lisy na výrobu poľnohospodárskych pneumatík alebo napríklad točne pre divadelné javisko.

O strojárne zo Žďáru nad Sázavou a Plzne sa uchádza aj zbrojársky holding Excalibur Jaroslava Strnada. ŽĎAS pred časom vyhral zákazku na dodávku strojov do Turecka, ktoré budú vyrábať niekoľkometrové delové hlavne.

Ďalším záujemcom o ŽĎAS má byť investor Igor Fait so svojím fondom Jet Investment. Ich ponuky však sú, čo sa týka ceny, nižšie, než ponúkol Tvrdík. Teraz sa teda hrá skôr o to, či je suma presahujúca 2 miliardy korún pre Sotáka dostačujúca.

CEFC sa bude snažiť obchod dotiahnuť do konca marca, kedy do Prahy prvýkrát v histórii priletí čínsky prezident Si Ťin-Pching. Pri predchádzajúcej návšteve českého prezidenta Zemana v Číne CEFC oznámila miliardové nákupy podielov v niekoľkých firmách, od pivovarov cez aerolínie až po futbalovú Slaviu.

Zdroje okolo rokovaní HN povedali, že v dôsledku impulzívnych pováh oboch hlavných aktérov - Sotáka a Tvrdíka - by mohlo z predaja zísť a firma bude ďalej spadať do Sotákovho priemyselného holdingu Železiarne Podbrezová. Ten patrí medzi 15 najväčších firiem na Slovensku, obrat presahuje v prepočte 13 miliárd Kč. Vyrába oceľové rúry, zaoberá sa ťažkým strojárstvom a recykláciou kovov. Na Slovensku, v Česku, Španielsku, Taliansku, Poľsku a Nemecku zamestnáva takmer 7000 ľudí.

ŽĎAS v Česku dodáva všetkým popredným priemyselným podnikom, ako sú Vítkovice, Třinecké železiarne, Bonatrans či Škoda Auto. Najviac vyváža do Nemecka, kde medzi jeho zákazníkov patrí ThyssenKrupp či Volkswagen. Čoraz dôležitejší je však čínsky trh. Vlani firma vyjednávala o veľkom kontrakte v hodnote 1 až 2 miliardy Kč. Má ísť o dodávku technológií pre oceliareň Hebei Iron & Steel Group.

Podľa výročnej správy sa však firma plánuje zamerať nielen na Čínu, ale chce viac dodávať aj do USA, najmä stroje na spracovanie šrotu.