Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Poplatkami za Smart televízory sa zvýši ich cena a zníži odbyt

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Percentuálna sadzba z ceny televízora nie je podľa prezidenta IT asociácie Slovenska správnym riešením.

Bratislava 7. júla (TASR) – Zavedenie 3-% poplatku za Smart televízory, ktorý by sa mal vyberať na základe nedávno schváleného autorského zákona od roku 2016, zdraží cenu elektroniky predávanej na Slovensku a vyvolá nákupnú turistiku Slovákov. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to konštatoval prezident IT Asociácie Slovenska (ITAS) Mário Lelovský. ITAS oficiálnym listom v deň schválenia zákona požiadala Ministerstvo kultúry (MK) SR o jednoznačné stanovisko, či sa poplatky budú vzťahovať aj na Smart televízory s USB portom, za ktoré sa doteraz neplatili.



"Trojpercentné navýšenie ceny u Smart TV ako hlavného segmentu v spotrebnej elektronike bude jednoznačne dôvodom pre trhové správanie sa spotrebiteľa a tým pádom odliv predaja do zahraničia. Znamenať to bude pokles výberu DPH a tým aj zníženie príjmov do štátneho rozpočtu," argumentuje Lelovský.

Percentuálna sadzba z ceny televízora nie je podľa neho správnym riešením, pretože ich cena sa pohybuje v rozpätí od 200 až do 10.000 eur a prípadná rozmnoženina alebo kópia je rovnaká čo do kvality aj veľkosti. "Pri televízoroch za 2000 eur predstavuje poplatok 60 eur, pričom tento poplatok sa vyberá za recykláciu celého osobného automobilu," prirovnal. V takom prípade je podľa neho diskutabilné hovoriť o "primeranosti náhrady" pre autorov rozširovaných diel. "Náhrada odmeny by mala byť na rozumnej úrovni," zdôraznil Lelovský.

Spravodlivá platba by bola podľa neho tá, ktorú zaplatí užívateľ. "Teda ak by ten, kto funkciu využíva, zaslal SOZA poplatok, povedzme jedno euro, čím by si práva kúpil," navrhol prezident ITAS. Nepovažuje za spravodlivé ani paušálne zaťaženie poplatkami, keďže funkciu využíva len okolo 1 % majiteľov televízorov, ktorí chcú na nových prístrojoch vyskúšať všetky ich funkcie.

Ak rezort kultúry ako predkladateľ nového autorského zákona potvrdí, že Smart TV bez HDD nebudú predmetom spoplatnenia, potom televízory vybavené iba USB nezdražejú. V opačnom prípade ITAS ako zástupca predajcov, výrobcov a distribútorov spotrebnej elektroniky bude požadovať úpravu textu, ktorou by sa vylúčili tieto prístroje zo zákona. Ak sa poplatok zavedie, bude požadovať, aby spotrebitelia boli o sadzbách, ktoré cenu navýšia, pred kúpou informovaní, avizoval Lelovský.