Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Popradčania majú k dispozícii druhý, ešte lepší zberný dvor

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Zberný dvor na Hraničnej ulici má rozlohu 7 660 metrov štvorcových a je lepšie vybavený ako ten na sídlisku Juh. Od občanov tam od jari budú vykupovať okrem papiera i železo a farebné kovy.

Poprad 16. augusta (TASR) - K zbernému dvoru na Ulici Ludvíka Svobodu, ktorý slúži verejnosti od roku 1998, pribudol v Poprade ďalší. Spoločnosť Brantner Slovakia dostala od samosprávy povolenie na prevádzku druhého zberného centra ešte na jar. Až v tomto období však môžu Popradčania do jeho priestorov priniesť stavebný odpad i elektroodpad. Zberný dvor je v plnej prevádzke.

Popradský primátor Jozef Švagerko ešte na jar avizoval, že v mestách nad 50.000 obyvateľov by mali byť dva zberné centrá. "Zberný dvor na Hraničnej ulici má rozlohu 7660 metrov štvorcových a je lepšie vybavený ako ten na sídlisku Juh. Je v ňom aj elektromagnetická mostová váha a môžeme tam od občanov vykupovať okrem papiera i železo a farebné kovy," uviedol konateľ spoločnosti Brantner Ondrej Korenko.

Okrem toho môžu obyvatelia mesta odovzdať aj papier, plasty, sklo, elektroodpad, stavebný odpad či biologicky rozložiteľný. Doplnil, že drobný stavebný odpad sa bude od 1. januára 2017 odovzdávať len v zbernom dvore na Hraničnej ulici. Ani v jednom zbernom dvore však nie je možné odovzdať komunálny odpad, nebezpečný stavebný odpad, výkopovú zeminu a odpad z rozobratých dopravných prostriedkov.

Potrebu recyklovania si uvedomujú aj samotní Popradčania. Švagerko podotkol, že samospráva sa zapája do recyklovania. "Ideme do výberového konania, čo sa týka triedeného zberu, ale aj celkového zberu v Poprade, kosenia zelene a čistenia ulíc," povedal Švagerko. V roku 2015 do zberného centra na sídlisku Juh bolo odovzdaných takmer 4475 ton odpadu, z toho najviac bolo stavebného, bolo ho 2380 ton.

Obidva zberné dvory sú do konca augusta otvorené v predĺžených hodinách od pondelka do piatka od 7.00 do 19.00 h a v sobotu od 10.00 do 15.00 h. V septembri bude otváracia doba počas pracovných dní do 18.00 h. V sobotu sa otváracie hodiny nemenia.