Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Porošenko: Ukrajina je zodpovedná, osud Grécka jej nehrozí

Ukrajinský prezident Petro Porošenko. Foto: TASR/AP

Podľa Porošenka sa ukrajinskej vláde tento rok podarilo skonsolidovať podporu a solidaritu zo strany medzinárodného spoločenstva.


Kyjev 4. júla (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyjadril presvedčenie, že Ukrajine nehrozí osud Grécka, keďže Kyjev na rozdiel od Atén vedie zodpovednú politiku. Informovala o tom dnes agentúra Ukrinform.

Podľa Porošenka sa ukrajinskej vláde tento rok podarilo skonsolidovať podporu a solidaritu zo strany medzinárodného spoločenstva, a to vďaka svojej "zodpovednej a efektívnej politike".

"Naopak Grécko sa dostalo do izolácie v dôsledku svojho neveľmi zodpovedného správania, keď sa pokúšalo vydierať Európsku komisiu,"
povedal Porošenko počas rozhovoru, ktorý v piatok večer odvysielala ukrajinská televízia.

Grécko malo pritom - ako uviedol - oproti Kyjevu tú výhodu, že malo prístup ku zdrojom Európskej centrálnej banky (ECB) a k programom poskytovaným členským krajinám EÚ. Na území Grécka na rozdiel od Ukrajiny neprebieha žiaden ozbrojený konflikt, zdôraznil tiež Porošenko.

Rozdielnosť politiky Kyjeva a Atén podľa neho podčiarkuje aj skutočnosť, že Ukrajina má otvorený prístup na zahraničné trhy, zatiaľ čo pre Grécko sú uzavreté.