Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Portál na podporu cezhraničného podnikania sa rozšíri o nové služby

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prostredníctvom stránky Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí si môžu slovenskí exportéri vytvoriť a priebežne aktualizovať prezentačný profil svojej firmy.

Bratislava 12. februára (TASR)– Na podporu cezhraničného podnikania slúži slovenským firmám portál Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR v časti 'Podnikajme v zahraničí'. Prostredníctvom webovej stránky môžu nadviazať kontrakty. Pri zverejňovaných ponukách a v dopytoch sú vždy uvedené informácie, ako sa priamo kontaktovať so záujemcom. Databáza exportných firiem sa v súčasnosti upravuje a aktualizuje.

"Webovú stránku sme začiatkom tohto roka doplnili o elektronické služby. Elektronickou cestou môžu podnikatelia požiadať o informácie, vyhľadanie obchodných kontaktov v zahraničí, alebo sa aj zaregistrovať do databázy exportných firiem. Prostredníctvom nej si môžu slovenskí exportéri na našom webe vytvoriť a priebežne aktualizovať prezentačný profil svojej firmy, vrátane vizuálnej reklamy. Tieto profily umožnia našim ekonomickým diplomatom cielene propagovať slovenské firmy a ich výrobky a služby u potenciálnych obchodných partnerov v zahraničí. Týchto exportérov môžeme ďalej efektívne prizývať k účasti na relevantných podujatiach, podnikateľských misiách v zahraničí, alebo ich priamo informovať o konkrétnych obchodných príležitostiach," informoval hovorca rezortu diplomacie Peter Stano.

Portál v časti 'Príležitosti na podnikanie' zverejňuje medzinárodné tendre. Umožňujú tým firmám, ktoré majú o takéto výberové konania záujem, aktívne sa do nich zapájať.

"Informácia o tendri spravidla obsahuje údaje o tom, kto tender vyhlasuje, kde si ho možno vyzdvihnúť, tendrové podmienky, dokedy je možné zaslať tendrovú ponuku a všetky ostatné s tým súvisiace náležitosti, a tiež prípadne kontakt, kde je možné informácie spresniť," priblížil Stano.

V časti, ktorá sa venuje výstavám a veľtrhom, nájdu slovenské spoločnosti informácie o tom, kde môžu prezentovať svoje vývozné možnosti. Celoročný prehľad odporúčaných výstav v jednotlivých krajinách je umiestnený v časti 'Ekonomické informácie podľa krajín'.

Veda, výskum a inovácie predstavuje samostatnú kapitolu na zverejňovanie operatívnych podnikateľských príležitostí v tejto oblasti, ktorá má stále výraznejší potenciál a preto by sa podľa hovorcu rezortu táto časť portálu mala postupne rozrastať. "Webový portál 'Podnikajme v zahraničí' bol na prelome rokov 2015 a 2016 aktualizovaný na úplne novú verziu a ešte stále sa postupne dolaďuje," dodal Stano.