Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Portugalskú ekonomiku v 2. kvartáli predbehlo v raste aj Chorvátsko

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Indická ekonomika rástla najpomalšie za posledné dva roky. Švédska ekonomika zas porastie tento rok slabším tempom, než sa čakalo

Lisabon 31. augusta (TASR) - Portugalská ekonomika rástla v 2. kvartáli rýchlejšie, než sa pôvodne predpokladalo. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny za tri mesiace od apríla do konca júna 2016 v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom reálne stúpol o 0,3 %, uviedol portugalský štatistický úrad. Štatistici tak revidovali svoj prvý odhad, ktorý počítal so zvýšením HDP len o 0,2 %.

Príspevok k rastu HDP bol 0,2 percentuálneho bodu. Pozitívny trend zaznamenal aj zahraničný dopyt vďaka zvýšeniu exportu tovarov a služieb, ktorý bol rýchlejší než rast dovozu.

V medziročnom porovnaní portugalská ekonomika v 2. kvartáli vzrástla o 0,9 % rovnako ako v prvých troch mesiacoch. Štatistický úrad vo svojom prvom odhade počítal s medziročným zvýšením HDP len o 0,8 %.

Chorvátska ekonomika zrýchlila rast v 2. kvartáli na 2,8 %

Chorvátska ekonomika pokračovala v 2. štvrťroku v raste, pričom tempo rastu sa mierne zrýchlilo. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil predbežné údaje chorvátskeho štatistického úradu.

Hrubý domáci produkt (HDP) na neupravenej báze vzrástol v 2. kvartáli medziročne o 2,8 % po 2,7-% raste v predchádzajúcom štvrťroku, pričom najvýraznejšie sa pod zrýchlenie tempa rastu podpísal export tovarov a služieb. Rast tak pokračuje v zrýchľovaní, keďže v poslednom štvrťroku minulého roka ekonomika Chorvátska vzrástla o 1,9 %.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Na sezónne upravenej báze sa HDP Chorvátska zvýšil v 2. štvrťroku o 2 %, čo znamená zmiernenie rastu, keďže v 1. štvrťroku vzrástla chorvátska ekonomika o 2,3 %.

Medzikvartálne sa tempo rastu chorvátskej ekonomiky nemenilo. Ako v prvých troch mesiacoch roka, tak aj v období od apríla do konca júna sa HDP Chorvátska zvýšil oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 0,6 %.

Indická ekonomika rástla najpomalšie za posledné dva roky

Rast indickej ekonomiky dosiahol v období od apríla do konca júna len tesne nad 7 %, čo predstavuje najslabšie tempo rastu za posledné dva roky. Informovali o tom servery BBC a RTTNews.

V 3-mesačnom období do konca júna vzrástol hrubý domáci produkt (HDP) Indie medziročne o 7,1 %, zatiaľ čo v kvartáli do konca marca dosiahol rast 7,9 %. Posledné údaje znamenajú najpomalší rast od obdobia apríl až jún 2014, keď rast dosiahol len 6,7 %.

Nečakane prudké spomalenie rastu tak komplikuje vláde jej plány dosiahnuť rast ekonomiky za celý fiškálny rok, ktorý sa skončí v marci, na úrovni 8 %. "Tieto údaje sú veľmi, veľmi hlboko pod očakávaniami trhov," uviedol hlavný ekonóm spoločnosti India Ratings and Research Devendra Kumar Pant. Ale aj v prípade, že India by stanovený cieľ nedosiahla, mala by si udržať pozíciu najrýchlejšie rastúcej ekonomiky sveta.

Na druhej strane to nebude stačiť na vytvorenie takého počtu nových pracovných miest, ktoré indický premiér Naréndra Módi obyvateľom Indie sľúbil. Na splnenie jeho sľubov by indická ekonomika mala rásť tempom približujúcim sa k dvojcifernej úrovni.

Švédska ekonomika porastie tento rok slabším tempom, než sa čakalo

Švédska ekonomika by mala tento rok vzrásť o 3 %, uviedol v najnovšej prognóze Národný inštitút pre ekonomický výskum (NIER). To znamená slabší než pôvodne predpokladaný rast. Ten NIER ešte v júni očakával na úrovni 3,4 %. Informoval o tom portál RTTNews.

Čo sa týka prognózy na budúci rok, tam inštitút ponechal odhad nezmenený. Aj naďalej tak očakáva, že rast ekonomiky Švédska sa v roku 2017 spomalí na 2,3 %. O niečo ale vylepšil odhad na rok 2018. Podľa NIER by ekonomika mala vzrásť o 2 %, zatiaľ čo v júnovej prognóze ekonómovia očakávali rast na úrovni 1,9 %.

Tento rok by hrubý domáci produkt Švédska mali potiahnuť opäť vyššia spotreba a investície. Na budúci rok by však popri spotrebe mal ekonomiku ťahať skôr export než investície.

"Jedným z problémov pre budúci rast ekonomiky je fakt, že mnohé firmy čelia nedostatku pracovných síl a zároveň v niektorých skupinách populácie sa udržuje vysoká nezamestnanosť," uviedol NIER.

Čo sa týka možného vplyvu odchodu Británie z Európskej únie na švédsku ekonomiku, nemal by byť podľa analytikov príliš veľký. "Určitým rizikom ale je, že rozhodnutie Britov opustiť EÚ zníži dôveru v Európsku úniu ako inštitúciu, čo môže viesť k omnoho vážnejším dôsledkom," dodali ekonómovia z NIER.

Belgická ekonomika zrýchlila v 2. štvrťroku rast na 0,5 %

Belgická ekonomika vzrástla v 2. kvartáli výraznejšie než v predchádzajúcom štvrťroku, potvrdila dnes svoj predbežný odhad belgická centrálna banka. Informoval o tom portál RTTNews.

Podľa Národnej banky Belgicka sa hrubý domáci produkt (HDP) zvýšil v 2. štvrťroku medzikvartálne o 0,5 % po 0,2-% raste v predchádzajúcom kvartáli. Na medziročnej báze vzrástla ekonomika o 1,4 %, teda rovnakým tempom ako v 1. štvrťroku. V obidvoch prípadoch centrálna banka potvrdila svoj rýchly odhad zverejnený 28. júla.

Pod rast ekonomiky sa do veľkej miery podpísala domáca spotreba. Naopak, export sa pod vývoj belgickej ekonomiky podpísal negatívne.