Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Portugalská vláda pripravuje ďalší balík pomoci pre cestovný ruch

Žena s ochranným rúškom kráča okolo zatvoreného holičstva v Lisabone v piatok 29. januára 2021. Foto: TASR

Turizmus je v Portugalsku jedným z kľúčových sektorov.

Lisabon 10. februára (TASR) - Portugalská vláda pripravuje ďalší balík pomoci pre sektor cestovného ruchu, ktorý patrí medzi najviac poškodené pandémiou nového koronavírusu. Uviedol to v stredu portugalský minister hospodárstva s tým, že súčasťou podporného balíka budú granty či odklad splátok úverov.

Ako povedal na pôde portugalského parlamentu minister hospodárstva Pedro Siza Vieira, cieľom balíka je zabezpečiť, aby spoločnosti pôsobiace v cestovnom ruchu prežili koronakrízu "bez toho, aby sa prudko zadlžili".

"Cestovný ruch bude potrebovať omnoho výraznejšiu podporu, než doteraz" povedal Siza Vieira, ktorého citovala agentúra Reuters. Ako dodal, po roku od nástupu pandémie budú firmy v tejto oblasti finančne úplne vyčerpané.

Turizmus je v Portugalsku jedným z kľúčových sektorov. V roku 2019 sa na hrubom domácom produkte (HDP) krajiny podieľal 15 %. Práve príjmy z cestovného ruchu zohrali významnú úlohu aj pri zotavovaní ekonomiky z hospodárskej a menovej krízy v roku 2010.

Pandémia nového koronavírusu, ktorá sa rozšírila zo strednej Číny do Európy začiatkom roka 2020, viedla k výraznému obmedzeniu ekonomickej aktivity a medzi prvé sektory, ktoré na protipandemické opatrenia doplatili, patril turizmus. V rozhodujúcej letnej sezóne klesol počet turistov vlani v Portugalsku o dve tretiny.

Podľa odhadov združenia vlastníkov hotelov sa príjmy z cestovného ruchu v Portugalsku znížili v minulom roku o 80 %. Združenie zároveň dodalo, že ak sektor nedostane adekvátnu podporu, o prácu príde tento rok ďalších 100.000 ľudí.