Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Portugalsko evidovalo vlani vyšší rozpočtový prebytok, než očakávalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Rozpočtový prebytok Portugalska dosiahol v minulom roku takmer 3,2 miliardy eur, čo predstavuje 1,2 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Lisabon 25. marca (TASR) - Portugalsko vykázalo za minulý rok prebytok štátneho rozpočtu, pričom jeho úroveň bola omnoho vyššia, než naznačoval predbežný odhad. Pod lepšie výsledky sa čiastočne podpísalo zlepšenie na trhu práce a čiastočne inflácia, ktorá zvýšila daňové príjmy štátu. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá zverejnila údaje portugalského štatistického úradu.

Rozpočtový prebytok Portugalska dosiahol v minulom roku takmer 3,2 miliardy eur, čo predstavuje 1,2 % hrubého domáceho produktu (HDP). Rástli príjmy aj výdavky, tempo rastu rozpočtových príjmov však bolo výraznejšie. Zatiaľ čo výdavky sa vlani zvýšili o 5,2 %, príjmy do rozpočtu vzrástli o 9 %.

Vláda socialistov, ktorá po parlamentných voľbách 10. marca má v pondelok posledné zasadnutie pred odovzdaním moci novému kabinetu, počítala za minulý rok s rozpočtovým prebytkom na úrovni 0,8 % HDP. Na porovnanie, v roku 2022 zaznamenala krajina rozpočtový schodok, a to na úrovni 0,3 % HDP.

Aj v roku 2024 by Portugalsko malo mať rozpočtový prebytok, aj keď výrazne slabší než za rok 2023. Odhaduje sa, že prebytok rozpočtu dosiahne tento rok 0,2 % HDP. Nový premiér a predseda konzervatívnej Demokratickej aliancie Luís Montenegro prisľúbil zníženie daní a zároveň zvýšenie platov učiteľom a policajtom.

Guvernér centrálnej banky Mario Centeno však novú vládu upozornil, že je potrebné, aby štát udržal prebytky získané rastom ekonomiky a "všetko sa hneď neprejedlo". Rast hospodárstva očakáva centrálna banka v tomto roku na úrovni 2 %.