Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Portugalsko je 1. krajinu eurozóny, ktorá emituje dlhopisy v jüanoch

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Lisabon minulý týždeň oznámil, že chce predať dlhopisy denominované v čínskej mene so splatnosťou 3 roky za 2 miliardy CNY (259,47 milióna eur).

Lisabon 30. mája (TASR) - Portugalsko je prvou krajinu eurozóny, ktorá emituje dlhopisy denominované v jüanoch.

Portugalsko ponúka investorom tzv. panda dlhopisy. Aukcia dlhopisov denominovaných v jüanoch sa začala v stredu (29. 5.) a pokračuje vo štvrtok.

Lisabon minulý týždeň oznámil, že chce predať dlhopisy denominované v čínskej mene so splatnosťou 3 roky za 2 miliardy CNY (259,47 milióna eur). Oznámilo to v stredu ministerstvo financií v Lisabone.

Portugalsko nie je prvou krajinou Európskej únie (EÚ), ktorá predáva panda dlhopisy. Poľsko emitovalo vládne dlhopisy na čínskom trhu v roku 2016 a Maďarsko v roku 2018.

Portugalský minister financií Mario Centeno povedal CNBC, že táto emisia je "pozitívnym krokom pri riadení portugalského externého dlhu v strednodobom horizonte". Dodal, že tento predaj umožní krajine rozšíriť investorskú bázu.

Portugalsko patrí medzi európske krajiny s najvyššou úrovňou čínskych investícií.

Portugalsko bolo nútené v roku 2011 požiadať eurozónu a Medzinárodný menový fond o záchranný balík vo výške 78 miliárd eur. V roku 2014 vystúpilo zo záchranného programu a vrátilo sa na dlhové trhy.