Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

Portugalsko dostalo rok navyše na konsolidáciu rozpočtu

Foto: TASR/AP

Portugalsko v máji 2011 dostalo od krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF) záchranný balík 78 miliárd eur.

Lisabon 15. marca (TASR) - Medzinárodní veritelia sa dohodli, že zmiernia podmienky portugalského záchranného úveru, uviedol portugalský minister financií Vítor Gaspar.

Podľa Gaspara veritelia predĺžia krajine o jeden rok termín, dokedy musí stlačiť rozpočtový deficit pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Dôvodom je zhoršenie ekonomických vyhliadok krajiny.

Portugalsko v máji 2011 dostalo od krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF) záchranný balík v hodnote 78 miliárd eur. Financovanie na trhu bolo totiž pre krajinu neúnosne drahé. Dôvodom nárastu úročenia portugalského dlhu bola vysoká zadlženosť a slabý rast ekonomiky.

Recesia v Európe má výrazne negatívny vplyv na portugalskú ekonomiku, čo spôsobilo, že krajina aj napriek rozsiahlym úsporným opatreniam nedokázala konsolidovať verejné financie podľa plánu. Vlani portugalský HDP klesol o 3,2 % a tento rok sa očakáva jeho zníženie o 2,3 %. Miera nezamestnanosti v krajine je aktuálne na úrovni 17,2 % a v roku 2012 by podľa odhadov mala vyskočiť na 18,5 %.

Podľa Gaspara krajiny eurozóny a MMF dali Portugalsku o jeden rok navyše, aby znížilo rozpočtový schodok pod 3 % HDP. To znamená, že Lisabonu by sa to malo podariť do roku 2015. Podľa doterajšieho plánu malo Portugalsko tento rok znížiť deficit na 4,5 % HDP z 5 % vlani, a potom na 2,5 % HDP v roku 2014.